"Rusija će platiti cijenu zbog Krima": Obamina turneja će pokazati "izoliranost" Rusije

Foto: Hina

BIJELA KUĆA je u petak priopćila da će predstojeća turneja predsjednika Baracka Obame, koja počinje sljedeći tjedan, pokazati da je Rusija "sve izoliranija" na međunarodnoj sceni.

"Cijelom će svijetu biti očito da je Rusija sve izoliranija i da međunarodna zajednica, sa SAD-om na čelu, podržava Ukrajince i njihovu vladu te da je odlučna da Rusija plati cijenu zbog Krima", kazala je Obamina savjetnica Susan Rice.

Obama u ponedjeljak kreće na šestodnevnu turneju koju počinje u Nizozemskoj gdje se održava nuklearni summit i sastanak G7. Potom će se u Bruxellesu sastati s čelnicima Europske unije i glavnim tajnikom NATO-a. Slijedi posjet Rimu i Vatikanu gdje će ga u audijenciju primiti papa Franjo. Turneju će zaključiti posjetom Saudijskoj Arabiji.

Europski dio turneje biti će uvelike posvećen dubokoj krizi prouzročenoj ruskim pripajanjem Krima na uštrb Ukrajine. SAD i njegovi saveznici su zbog tog poteza Vladimira Putina ovaj tjedan počeli s primjenom sankcija na osobe bliske ruskom predsjedniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Tijekom turneje, predsjednik će mobilizirati međunarodnu zajednicu i neke naše najvažnije partnere u svijetu u trenutku kada se moramo suočiti s brojnim važnim pitanjima...ako je na toj turneji jedna tema zajednička, to je svakako važnost naših saveznika i partnera", kazala je Rice.

Obama će se na margini nuklearnog summita u Den Haagu sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

SAD: Zastupnički dom za pomoć Ukrajini bez reformi MMF-a

Čelnici odbora za vanjske poslove američkog Zastupničkog doma u petak su donijeli prijedlog zakona o pomoći Ukrajini, ali bez reformi Međunarodnog mpnetarnog fonda (MMF) koje traži administracija predsjednika Baracka Obame.

Usvajanje zakona u Zastupničkom domu predvođenom republikancima mogao bi značiti sukob s demokratskim Senatom koji razmatra zakon o Ukrajini s mjerama MMF-a. Prijedlog zakona Zastupničkog doma sadrži mnoge odredbe uključene u zakon koji je prošao vanjskopolitički odbor Senata, no ključna je razlika odsustvo MMF-ovih reformi.

"Zakon o pomoći Ukrajini" Zastupničkog doma bi značio ozakonjenje sankcija koje je predsjednik Obama donio izvršnom naredbom kojom su na meti pojedinci i tvrtke za koje se smatra da su umiješani u rusku aneksiju Krima, ukrajinskog poluotoka. Sankcije se odnose pojedince u Risiji i izvan nje koji imaju značajan utjecaj na rusku vanjsku politiku.

Radi se o 50 milijuna dolara pomoći Ukrajini u cilju promicanja transparentnosti, odgovornosti, vladavine zakona, gospodarske diversifikacije i antikorupcijskih programa. Spomenuti prijedlog zakona sličan je prijedlogu zakona koji je Odbor za vanjske poslove Senata donio početkom mjeseca i o kojem će se raspravljati ovaj tjedan, počevši s proceduralnim glasovanjem u ponedjeljak navečer. Zajednički, dva prijedloga zakona znače milijardu dolara potpore Ukrajini u kreditnim jamstvima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara