Rusija je Kubi otpisala više od 30 milijardi dolara duga

Rusija je Kubi otpisala više od 30 milijardi dolara duga

Foto: Hina

RUSKI predsjednik Vladimir Putin, koji će u petak stići u posjet Kubi, objavio je prije odlaska u Latinsku Ameriku sporazum o otpisu 90 posto golemog duga Havane prema bivšem SSSR-u, objavio je u petak Kremlj.

Sporazum sklopljen između Moskve i Havane 2013. predviđa otpis 90 posto duga koji ukupno iznosi 35,2 milijarda dolara, dakle 31,7 milijarda dolara, što je opterećivalo odnose dviju zemalja od raspada Sovjetskog Saveza.

Ostatak duga (oko 3,5 milijarda dolara) trebalo bi biti vraćeno kroz deset godina u polugodišnjim ratama, a iskoristit će se za ruska ulaganja u kubansko gospodarstvo.

Putin bi s Raulom i Fidelom Castrom trebao razgovarati o gospodarskoj suradnji i potpisati nekoliko sporazuma, uključujući onaj o energetici.

Od 2005. godine radi se na obnovi odnosa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po priopćenju Kremlja, ruski naftni div Rosneft trebao bi zajedno s ruskom grupom Zarubezhneft pokrenuti istraživanja i iskorištavanje ugljikovodika s kubanskom javnom tvrtkom Cupet. Ruska elektroenergetska tvrtka Inter RAO trebala bi sudjelovati u modernizaciji termoelektrana.

Rusija i Kuba žele zajedno sagraditi važno prometno čvorište u blizini Havane koje bi uključivalo zračnu luku San Antonio de los Banos.

Moskva se nada također da će sklopiti ugovore o prodaji prekooceanskih putničkih zrakoplova Iljušin 96-300, regionalnih Antonov 148 i helikoptera Mi-171.

Od 2005., Moskva i Havana rade na obnovi odnosa, koji su gotovo zamrli raspadom SSSR-a. Rusija je sada deveti trgovinski partner Kube, daleko iza Venezuele, Kine i Španjolske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara