Rusija poslala 280 kamiona humanitarne pomoći, ukrajinske snage oslobodile četiri naselja

Foto: Hina

RUSKI konvoj od 280 kamiona koji prevoze humanitarnu pomoć krenuo je za Ukrajinu u utorak ujutro, izvijestila je novinska agencija Itar Tass.

"Sve je dogovoreno s Ukrajinom," prenio je Radio Business FM glasnogovornika Dmitrij Peskov, koji je citirao predsjednika Vladimira Putina.

U ponedjeljak su Sjedinjene Američke Države upozorile kako bi ruska intervencija u Ukrajini bez pristanka Kijeva bila "neprihvatljivi" i kršenje međunarodnog prava.

Rusija će u Ukrajini predati humanitarni konvoj Crvenome križu

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u utorak da će konvoj s humanitarnom pomoći koji se iz Rusije uputio prema istoku Ukrajine, prijeći granicu samo u pratnji Crvenoga križa.

"Nakon prelaska rusko-ukrajinske granice, konvoj će pratiti Međunarodni odbor Crvenoga križa", ističe se u priopćenju.

Ukrajina je u utorak rekla da će Crveni križ prekrcati pomoć s ruskih kamiona na druga vozila. O tome se ništa ne govori u priopćenju ruskog ministarstva.

Ruska glasila pišu da je konvoj s 280 vozila krenuo iz okolice Moskve i da će mu trebati par dana da prijeđe 1.000 km koliko ima od Moskve do istočne Ukrajine.

Ukrajinske snage oslobodile četiri naselja

Ukrajinske vlasti objavile su u utorak da su od proruskih separatista oslobodile četiri naselja na istoku zemlje, među kojima je jedno važno željezničko čvorište između pobunjeničkih uporišta Donecka i Gorlivke.

"Ukrajinska vojska oslobodila je grad Vugleguirsk i podigla ukrajinsku zastavu na gradskoj vijećnici", objavio je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko na Twitteru i Facebooku.

Oslobođenje tog grada sa osam tisuća stanovnika smještenog 60 kilometara sjeveroistočno od Donecka "jako je važno jer se u njemu nalazi željezničko čvorište između Donecka i Gorlivke", dodao je.

Ukrajinske snage objavile su također da su oslobodile još tri naselja u regiji Luhansk: Pervomaisk (40.000 stanovnika) i Kamiševahu (2800 stanovnika) smještene 70 kilometara zapadno od Luhanska te pet kilometara udaljene Kalinove (3800 stanovnika).

Ukrajinske snage zadnjih nekoliko dana sve više stežu obruč oko Donecka i Luhanska, regionalnih središta u rukama separatista.

Kontroverzni ruski konvoj na putu prema Ukrajini: 280 kamiona natovarenih brašnom, šećerom, hranom za dojenčad i bebe te lijekovima krenuo jutros iz Moskve

Rusija je u utorak poslala gotovo 300 kamiona s humanitarnom pomoći namijenjenom civilima u istočnoj Ukrajini, u kojoj traju sukobi između ukrajinskih vojnih snaga i proruskih pobunjenika, prenose agencije.

Ruski humanitarni konvoj izazvao je kontroverze jer Zapad i Ukrajina strahuju od toga da bi Rusi konvoj mogli upotrijebiti kao izgovor za vojnu intervenciju u Ukrajini. Konvoj bi do više od 1000 km udaljene Ukrajine trebao putovati dva do tri dana.

280 kamiona natovarenih brašnom, šećerom, hranom za dojenčad i bebe te lijekovima rano jutros krenulo je iz Moskve, prenio je Interfax.

Ruske vlasti kazale su kako će konvoj proći carinu u južnoj ruskoj regiji Rostovu koja graniči s Ukrajinom, no bivši ukrajinski predsjednik Leonid Kučma, predstavnik Ukrajine u međunarodnoj kontaktnoj skupini koja komunicira s pobunjeničkim čelnicima, rekao je da bi konvoj trebao prijeći granicu nešto sjevernije u području ukrajinskog Harkiva.

Oko slanja ruskoga konvoja s humanitarnom pomoći već neko vrijeme traju kontroverze jer Zapad i Ukrajina strahuju da bi Rusi konvoj mogli iskoristiti kao izgovor za vojnu intervenciju.

Ukrajinski dužnosnici nepopustljivi su i kazali su da neće prihvatiti isključivo rusku humanitarnu misiju, već samo međunarodnu u kojoj sudjeluje i ruski konvoj.

Rusija pak tvrdi da je dogovor o slanju konvoja ranije postigla s Ukrajinom i s Međunarodnim Crvenim križem, a dužnosnici Crvenog križa u ponedjeljak su izvijestili da će i Rusima i Ukrajincima dopustiti isporuku humanitarne pomoći "poštujući temeljna radna načela o neutralnosti, nepristranosti i neovisnosti". U priopćenju te organizacije stoji i da će sve strane morati zajamčiti sigurnost konvoja s obzirom na to da Crveni križ ne dopušta oružanu pratnju.

Bivši ukrajinski predsjednik Kučma rekao je da će konvoj kroz Ukrajinu pratiti predstavnici Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), prenosi Reuters.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, Valerij Šali rekao je da su separatisti u istočnoj Ukrajini dosad odbijali dati bilo kakva jamstva kada je posrijedi kretanje konvoja kroz teritorij pod njihovom kontrolom.

Sikorski kaže smanjena opasnost od ruske invazije Ukrajine

Mogućnost ruske vojne invazije istočne Ukrajine smanjila se nakon što je Moskva pristala poslati konvoj s humanitarnom pomoći pod okriljem Crvenog križa, rekao je u utorak poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski, javile su agencije.

"Danas smo u nešto boljoj situaciji nego prije nekoliko dana kada je izgledalo da postoji opasnost od konvoja koji bi ušao silom s oružanom pratnjom na ukrajinski teritorij", rekao je Sikorski Poljskoj televiziji.

"Danas moramo priznati da su ruske vlasti povele dijalog s ukrajinskim vlastima i Međunarodnim odborom Crvenog križa", rekao je on.

Rusija je pristala na sve zahtjeve Kijeva glede konvoja humanitarne pomoći za istok Ukrajine, rekao je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

"Pristali smo na pravac koji odgovara vlastima u Kijevu i na to da naši kamioni, dok se budu kretali kroz Ukrajinu, imaju ukrajinske registarske pločice", rekao je Lavrov.

Lavrov je kazao i da je Moskva pristala i da se u konvoju nalaze predstavnici Međunarodnog odbora Crvenog križa i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i ukrajinskih vlasti.

Ruski mediji pišu da je konvoj s 280 kamiona krenuo iz okolice Moskve i da će mu trebati par dana da prijeđe 1.000 km koliko ima od Moskve do istočne Ukrajine.

Crveni križ objavio uvjete dostave ruske pomoći Ukrajini

Međunarodni odbor Crvenoga križa objavio je da je u ponedjeljak pregovarao s ukrajinskim i ruskim vlastima o isporuci ruske humanitarne pomoći istoku Ukrajine, te da je odredio stroge smjernice kako bi zadržao neutralnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjeruje se da su tisuće ljudi ostale bez vode, struje i lijekova, objavio je ICRC.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je rekao da Rusija šalje konvoj pomoći istočnoj Ukrajini unatoč poruci Zapada da ne bi smjela humanitarnom pomoći prikrivati invaziju.

Crveni križ je kao nezavisna humanitarna organizacija objavio da je objema stranama predao dokument i da od svih strana u sukobu traži sigurnosna jamstva za tu operaciju jer ICRC nema oružanu pratnju.

"Danas (u ponedjeljak) ICRC se sastao s ukrajinskim i ruskim vlastima i predao im dokument koji određuje način provođenja takve jedne operacije", objavljeno je.

Sve se strane moraju složiti da će ICRC-u dopustiti da dostavi pomoć uz poštovanje njegovih temeljnih radnih načela: neutralnosti, nepristranosti i nezavisnosti.

"Taj dokument traži i da prije početka operacije ICRC bez nepotrebne odgode primi od vlasti Ruske Federacije sve potrebne informacije o toj pomoći, njezinoj veličini i tipu, kao i uvjete za prijevoz i skladištenje", rekao je ICRC.

Kijev neće dopustiti ruskog vojsci da uđe s konvojem u Ukrajinu

Ukrajina je u utorak priopćila da neće dopustiti ulazak ruskog humanitarnog konvoja u zemlju ako će ga pratiti ruska vojska ili članovi ruskog ministarstva za izvanredna stanja.

Govoreći o velikom ruskom konvoju koji je Moskva poslala u utorak s pomoći za Ukrajinu, Valerij Čali, visoki dužnosnik ukrajinske predsjedničke administracije, rekao je: "Ovaj konvoj Crveni križ će prekrcati u druga transportna vozila (na granici)".

"Nećemo dopustiti da rusko ministarstvo za hitna stanja ili vojska prate konvoj (na ukrajinski teritorij). Sve će biti pod kontrolom ukrajinske strane", rekao je.

Rusija je u utorak poslala gotovo 300 kamiona s humanitarnom pomoći namijenjenom civilima u istočnoj Ukrajini, u kojoj traju sukobi između ukrajinskih vojnih snaga i proruskih pobunjenika, prenose agencije.

Ruski humanitarni konvoj izazvao je kontroverze jer Zapad i Ukrajina strahuju od toga da bi Rusi konvoj mogli upotrijebiti kao izgovor za vojnu intervenciju u Ukrajini. Konvoj bi do više od 1.000 km udaljene Ukrajine trebao putovati dva do tri dana.

Hollande "iznimno zabrinut"

Francuski predsjednik Francois Hollande razgovarao je u utorak sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, kojem je kazao da je "iznimno zabrinut" radi "jednostrane ruske misije na ukrajinskom teritoriju", objavila je Elizejska palača.

U razgovoru, Hollande je naglasio da se humanitarna operacija ne može izvesti na ukrajinskom teritoriju bez dopuštenja ukrajinskih vlasti.

Europska unija također je kazala da se mora osigurati da konvoj služi isključivo humanitarnim ciljevima.

"Vrlo je važno da dostava humanitarne pomoći bilo gdje bude u skladu s principima neutralnosti, nepristranosti i neovisnosti i da međunarodne humanitarne organizacije pomažu ljudima pogođenim krizom", rekla je povjerenica za humanitarnu pomoć Kristalina Georgijeva.

Dodala je da jedina svrha humanitarne pomoći smije biti upravo humanitarna i da takve akcije ne smiju služiti nikakvim drugim ciljevima.

Ona je ranije najavila da će Europska unija područjima i ljudima zahvaćenim sukobima u istočnoj Ukrajini pomoći s dodatnih 2,5 milijuna eura.

Obama Porošenku rekao da je ruska intervencija "neprihvatljiva"

Američki predsjednik Barack Obama rekao je ukrajinskome predsjedniku Petru Porošenku da bi neka ruska intervencija na istoku Ukrajine bez kijevskoga pristanka bila "neprihvatljiva" i kršila bi međunarodno pravo, objavila je u ponedjeljak Bijela kuća.

Porošenko je u telefonskom razgovoru rekao da granatiranje ukrajinskog s ruskog teritorija ne prestaje, tvrdi Bijela kuća. Obama je Porošenka pozvao na suzdržanost u vojnim operacijama kako bi se izbjegle civilne žrtve.

Zapad podozrivo gleda na rusku najavu slanja humanitarne pomoći istočnoj Ukrajini jer strahuje da bi to mogao biti paravan za invaziju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je rekao da Rusija šalje konvoj pomoći istočnoj Ukrajini unatoč poruci Zapada da ne bi smjela humanitarnom pomoći prikrivati invaziju.

Ukrajina javlja da je Rusija na granici nagomilala 45 tisuća vojnika, a NATO tvrdi da postoji "visoka vjerojatnost" moskovske vojne intervencije na istoku susjedne države, ondje gdje snage službenoga Kijeva već potiskuju proruske separatiste.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u telefonskome je razgovoru Putinu u ponedjeljak poručio "da ne krene u jednostranu vojnu akciju u Ukrajini, ni s kakvim izgovorom, pani humanitarnim".

Kremlj taj razgovor drukčije interpretira i jasno kaže da će Moskva poslati pomoć rusofonoj istočnoj Ukrajini.

Porošenko je rekao da podupire dolazak humanitarne misije, ali i kako to mora biti međunarodna akcija pod okriljem Crvenoga križa, te da uz Rusiju mora sudjelovati i Europska unija.

EU pomaže Ukrajini s dodatnih 2,5 milijuna eura

Europska unija će područjima i ljudima zahvaćenim sukobima u istočnoj Ukrajini pomoći s dodatnih 2,5 milijuna eura, objavila je europska povjerenica za humanitarnu pomoć Kristalina Georgijeva.

Povjerenica, međutim, upozorava da slanje humanitarne pomoći ne smije biti motivirano političkim ciljevima. "Vrlo je važno da isporuka pomoći, bilo gdje, bilo kome, poštuje principe neutralnosti, nepristranosti i neovisnosti", rekla je Georgijeva u očitoj aluziji na Rusiju.

Mora se jasno ustanoviti da je "sadržaj humanitarne pomoći upravo to, humanitarna pomoć", rekla je Georgijeva, dodavši da će proći dani prije nego što ruski humanitarni konvoj stigne do ukrajinske granice i napomenuvši da još nema dogovora kako će ta pomoć biti isporučena potrebitima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara