Rusija zabranila većinu poljoprivrednih proizvoda sa Zapada, razmišlja i o zabrani preleta

Foto: Hina

RUSIJA je proglasila "potpunu zabranu" uvoza većine prehrambenih proizvoda iz Europe i Sjedinjenih Država zbog njihovih sankcija, rekao je u četvrtak ruski premijer Dmitrij Medvedev na sastanku vlade, prenose svjetske agencije.

Zabrana se odnosi na govedinu, svinjetinu, perad i mesne prerađevine, ribu i ostale plodove mora, sireve, mlijeko i druge mliječne proizvode, voće, povrće i orašaste plodove iz SAD-a, EU-a, Australije, Kanade i Norveške, navodi se u odluci objavljenoj na internetskoj stranici ruske vlade. "U sankcijama nema ništa dobra i ovo nije bila laka odluka, ali smo to morali učiniti", rekao je Medvedev.

Odluka je objavljena dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao na uvođenje tih sankcija. Popularnost ruskog predsjednika dosegla je u kolovozu novu rekordnu razinu od 87 posto, najveću u zadnjih šest godina, po ispitivanju javnog mnijenja. Riječ je o najvećoj popularnosti ruskog predsjednika od gruzijskog rata 2008., kada je Putina podržavalo 88 posto građana.

Zabranom nije obuhvaćena dječja hrana i ljudi će i dalje zabranjene proizvode moći kupovati u inozemstvu, ali će se njihova preprodaja strogo kažnjavati, kaže Medvedev.

On je obećao da će spriječiti rast cijena i iskoristiti emargo da oslobodi police u prodavaonicama za ruske proizvođače.

Zabrana stupa na snagu danas, 7. kolovoza, i vrijedi godinu dana.

Moskva razmišlja o zabrani preleta europskim i američkim zračnim prijevoznicima

Medvedev je rekao i kako Moskva razmatra zabranu preleta europskim i američkim zračnim prijevoznicima, ali za sada se odlučila samo za zabranu korištenja njezina zračnog prostora za ukrajinske prijevoznike.

Ruski mediji prenijeli su u utorak kako Rusija, kao odgovor na sankcije Europske unije zbog krize u Ukrajini, razmatra uvođenje ograničenja ili zabrane europskim i američkim zračnim prijevoznicima korištenja njezina zračnog prostora što bi dovelo do povećanja cijena njihovih letova do azijskih odredišta.

Ruski niskobudžetni prijevoznik Dobroljot, koji je u vlasništvu ruskog Aeroflota, morao je prošloga tjedna otkazati sve letove nakon što je ugovor o najmu zrakoplova otkazan zbog sankcija EU protiv zračnih prijevoznika koji lete na Krim, crnomorski ukrajinski poluotok kojeg je Rusija anektirala u ožujku. Zabrana bi pogodila europske zračne prijevoznike poput Lufthanse, British Airwaysa i Air Francea, ali bi mogla utjecati i na poslovanje Aeroflota koji zarađuje oko 300 milijuna dolara godišnje od preleta stranih zrakoplova kroz ruski zračni prostor.

Gubitak od milijardu eura u tri mjeseca zabrane


Lufthansi, British Airwaysu i Air Franceu poznato je da se razmatraju takve zabrane i zabrinuti su zbog gubitaka koji bi mogli dosegnuti milijardu eura nakon tromjesečne zabrane.

Ograničenja bi dovela do dužih letova, većih troškova za gorivo i drugih dodatnih troškova za europske prijevoznike što bi ih dovelo u nepovoljniji položaj u odnosu na azijsku konkurenciju.

Ruski embargo: Sastanak na europskoj razini idućeg tjedna

Sastanak na europskoj razini održat će se "već sljedećeg tjedna", nakon embarga koji je Moskva uvela za europske prehrambene proizvode, rekao je u četvrtak francuski ministar poljodjelstva Stephane Le Foll.

"Već sljedećeg tjedna planira se sastanak na europskoj razini" i "bude li potrebno" nakon toga ćemo sazvati neformalni susret ministara poljodjelstva, rekao je ministar za radio RTL, dodajući da je imao "kontakte" s njemačkim i s poljskim kolegom.

"Prvo ćemo analizirati stvari, dogovoriti se i donijeti odluku čim procijenimo posljedice ruskih mjera", dodao je.

Po ministrovim riječima, "trebat će donijeti odluke za francuske i za europske proizvođače. S Komisijom treba razgovarati o posljedicama i o mjerama koje ćemo donijeti", kazao je napomenuvši da će se "odluke u vezi s ribolovom i s nektarinama donijeti prilično brzo".

Ta dva proizvoda su već u središtu žestoke konkurentske bitke između Francuske, Italije i Španjolske: potonja inače izvozi u Rusiju oko 100.000 tona voća.

Postoji bojazan da bi proizvodi zabranjeni na ruskom tržištu mogli na koncu zagušiti europsko tržište.

Moskva je na godinu dana proglasila embargo na poljoprivredne proizvode iz Europe i Sjeverne Amerike, kao odgovor na sankcije zbog njezine potpore ukrajinskim separatistima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara