Ruska središnja banka traži pretvaranje deviznih kredita u rubaljske

Ruska središnja banka traži pretvaranje deviznih kredita u rubaljske

Foto: Ilustracija

RUSKA središnja banka zatražila je u petak od financijskih ustanova da zajmove za kupnju nekretnina odobrene u stranoj valuti pretvore u rubaljske, budući da je građanima zbog naglog pada rublja sve teže otplaćivati rate.

U pismu poslanom bankama objavljenom na mrežnoj stranici središnje banke, njezina predsjednica Elvira Nabijuljina "preporučuje restrukturiranje" tih zajmova, "pa i konverzijom u rublje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ona predlaže primjenu službene stope od 1. listopada, ili 39,38 rubalja za dolar, dok je u petak dolar bio 65,40 rubalja i 49,98 rubalja za euro koji je u petak iznosio 75,77.

Nagli pad rublja (-41 posto u 2014. naspram dolara) znači da su se rate kredita gotovo udvostručile ruskim zajmoprimcima koji su hipotekarne kredite u stranoj valuti ugovorili po nižoj kamatnoj stopi nego za kredite u rubljama koji odražavaju snažnu inflaciju u Rusiji.

Pretvaranje po stopi koja je prethodila padu rublja je osjetljiva stvar jer znači gubitak za bankovni sektor u času kada je i sam oslabljen monetarnom krizom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara