Ruska vojska moći će koristiti ciparske luke u izvanrednim situacijama

Ruska vojska moći će koristiti ciparske luke u izvanrednim situacijama

Foto: FAH

CIPARSKI predsjednik Nicos Anastasiades rekao je da pregovara s ruskom vladom kako bi se ruskim vojnim brodovima i zrakoplovima omogućilo korištenje ciparskih zračnih i morskih luka u slučaju humanitarnih operacija ili u izvanrednim situacijama, prenose europski mediji.

Anastasiades je u intervjuu za rusku agenciju TASS ovaj tjedan kazao da dvije strane vode "dijalog kako bi se istražile dodatne mogućnosti koje bi se mogle ponuditi Rusiji u slučaju humanitarnih operacija ili izvanrednih situacija".

Ciparski predsjednik posjetit će ovaj mjesec Rusiju i to će pitanje, među ostalima, tada biti na dnevnom redu.

Ciparska vlada prošli je mjesec po pisanju medija usvojila nacrt sporazuma koji će omogućiti ruskim brodovima i zrakoplovima korištenje ciparskih luka.

Ne vojne baze


Nekoliko medija prenijelo je, međutim, da Cipar, članica EU-a, ali ne i NATO-a, nudi Rusiji svoje vojne baze. Ciparski ministar vanjskih poslova Ioannis Kasoulides to je odlučno opovrgnuo.

Istaknuo je da Cipar nudi objekte čisto humanitarne a ne vojne prirode. "Nije riječ o ciparskoj vojnoj bazi Andreas Papandreou", rekao je na jednoj konferenciji u Bruxellesu, prenosi EurActiv.

"Riječ je o evakuaciji ruskih državljana u slučaju rata na Bliskom istoku, jednako kao što Cipar ima niz sporazuma s drugim zemljama s istom svrhom", rekao je.

Objasnio je da je sporazum o vojnoj suradnji Cipra s Rusijom, koji se odnosi na nabavu rezervnih dijelova i održavanje oružja, istekao u prosincu i da ga treba obnoviti.

Cipar, kazao je, treba takav sporazum s Rusijom jer zbog embarga ne može nabavljati oružje osim od Francuske i Rusije.

Velika Britanija nezadovoljna

Velika Britanija, po pisanju grčkih i turskih medija, nezadovoljna je zbog najave te suradnje. London koristi dvije vojne baze na Cipru temeljem sporazuma iz 1960.

Britanski veleposlanik na Cipru Damian Roberick Todd poručio je da Nikozija mora poštivati stajalište EU-a prema Rusiji u pogledu krize u Ukrajini.

Anastasiades je na to odgovorio da Todd ne bi trebao davati takve "neutemeljene" izjave.

"Postoji stari (obrambeni) sporazum, koji treba obnoviti. Istodobno, neke dodatne usluge nudit će se na isti način kao za druge zemlje, poput, primjerice, Francuske i Njemačke", rekao je.

"Cipar i Rusija tradicionalno imaju dobre odnose i to se neće promijeniti."

Novi grčki premijer Aleksis Cipras rekao je tijekom posjeta Cipru 2. veljače da bi Grčka i Cipar mogli biti most između Europe i Rusije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara