Ruski biznis oslobađa se dolara i prelazi na istočne valute

Ilustracija: scx.hu
 
NAKON što je Zapad uveo sankcije Rusiji, velike su se tvrtke prisiljene osigurati od rizika vezanog za nemogućnost vršenja operacija s američkim dolarima i zato prelaze na drugu valutu. Kao alternativa izabrani su hongkonški dolar i kineski juan, piše Ruski vjesnik.
 
U kontekstu sankcija koje je Europska unija uvela ruskim državnim bankama, saznalo se da su tvrtka Megafon kao najveći ruski operater mobilne telefonije i rudarsko-metalurška tvrtka Norilsk nikal prenijele dio svojih slobodnih sredstava u hongkonške dolare.
 
Trenutno najzanimljiviji hongkonški dolar
 
Kako su rekli predstavnici Megafona, tvrtka je razmjestila sredstva u kineske banke da bi pojednostavila transakcije s kineskom kompanijom Huawei (glavni dobavljač opreme za Megafonovu mrežu), "a također da bi ograničila rizike vezane za moguće poteškoće u radu s europskim bankama ".
 
Na kraju drugog kvartala Megafon je u bankarskim depozitima imao 3 milijarde rubalja, a sada je 40 posto depozita konvertirano u hongkonšku valutu, dok je 60 posto i dalje u rubljima.
 
Slično je postupio Norilsk nikal. I ta kompanija je konvertirala dio slobodnih novčanih sredstava u hongkonške dolare, javlja agencija Inerfaks. To je učinjeno radi diverzifikacije deviznih rezervi i smanjenja rizika, a i da bi se u budućnosti transakcije na azijskom tržištu mogle vršiti u lokalnoj valuti, rekao je izvor blizak kompaniji i podsjetio da Norilsk nikal upravo sada traži suinvestitore za projekt razvoja Bistrinskog separacijskog kombinata (300 km od rusko-kineske granice), za čije je puštanje u pogon potrebna milijarda dolara. Osim toga, sam Norilsk nikal izvozi u Kinu trećinu svoje proizvodnje nikla, paladija i bakra.
 
Brodogradnja razmišlja o kineskom juanu
 
Moguće su, međutim, i druge inačice. Na primjer, Ujedinjena korporacija za brodogradnju, koja je također pod sankcijama, razmišlja o inačici s kineskim juanom.
 
Direktor Ujedinjene korporacije za brodogradnju Aleksej Rahmanov je prije nekoliko dana izjavio za Kommersant da će korporacija "za potrebe tržišne suradnje" morati tražiti alternativnu valutu i da joj "prijedlog korištenja juana ne izgleda kao fantazija". Međutim, kako objašnjavaju spomenuti izvori, zasada ne postoje problemi s novčanim transakcijama ni u jednoj valuti, pa ni u dolarima.
 
"Po našem mišljenju, to zasada izgleda više kao politički korak", izjavio je za Ruski vjesnik Ilja Balakirjev, glavni analitičar investicijske tvrtke UFS, te dodao: " Tvrtke se vjerojatno boje da se situacija sa sankcijama može još pogoršati i u najgorem slučaju mogu stradati računi ruskih kompanija u zapadnim bankama. Ruske bi se tvrtke i inače mogle naći u situaciji da nijedna banka na Zapadu ne želi s njima surađivati."
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara