Ruski veleposlanik u BiH: Rusija ne potiče separatizam RS, no zahvalna je Dodiku

Foto: Poskok.info

RUSKI veleposlanik u Bosni i Hercegovini Aleksandar Bocan-Harčenko odbacio je tvrdnje kako njegova zemlja potiče separatističke planove Republike Srpske, no istodobno je odbacio bilo kakvu mogućnost promjene daytonskog sporazuma ustvrdivši kako je jedino na njegovim temeljima moguć opstanak BiH.

U intervjuu, kojega je u petak objavilo sarajevsko "Oslobođenje", Bocan-Harčenko je nazvao "potpunom izmišljotinom" tvrdnje što ih je ranije ovog tjedna iznio bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Paddy Ashdown izjavivši kako Rusija po istom scenariju po kojemu je odvojila Krim od Ukrajine to može pokušati i u slučaju BiH odnosno RS.

"To je potpuna izmišljotina. Mi smo surađivali i nismo davali nikakav povod niti najmanji razlog za takvo razmišljanje", kazao je ruski veleposlanik ujedno optuživši Ashdowna da je zapravo zakomplicirao stanje nametanjem rješenja u BiH tijekom svog mandata od 2002. do 2006. godine.

"Što se tiče separatizma, ja sam uvjeren da takvih ambicija nema u RS", ustvrdio je Bocan-Harčenko dodajući kako će se u BiH "živjeti u slozi" ukoliko se bude poštovao Dayton "od prvog do zadnjeg slova".

"Čemu uopće u ovom trenutku razmišljanja i razgovori oko nekih promjena kada svatko zna da je nemoguće napraviti konsenzus oko ključnih promjena Daytona?", upitao je ruski diplomat.

Komentirajući krizu izazvanu pripajanjem Krima Rusiji Bocan-Harčenko je ponovio stajališta Moskve po kojima je to izvedeno potpuno zakonito, za razliku od Kosova čija je neovisnost od Srbije, kako je kazao, proglašena na temelju realnosti uspostavljene miješanjem NATO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slične teze ranije ovog tjedna, upravo nakon susreta s Bocan-Harčenkom u Banjoj Luci, iznio je i predsjednik RS Milorad Dodik koji je uz to "čestitao narodu Krima" na provedbi referenduma o secesiji od Ukrajine.

Bocan-Harčenko je za "Oslobođenje" kazao kako je Rusija zahvalna Dodiku na potpori i na tome što "dobro procjenjuje objektivnu situaciju".

"Dodik izdržava pritisak Zapada i unatoč njemu situaciju objektivno ocjenjuje i iznosi mišljenje koje se podudara s ruskim", kazao je Bocan-Harčenko.

Zbog Dodikovih proruskih istupa reagirao je, međutim, ukrajinski veleposlanik u BiH Oleksandar Levčenko koji drži da izjave predsjednika RS ruše međunarodnu poziciju BiH.

Konstatirajući kako predsjednik jednog entiteta u BiH nema nikakvih ovlasti u vođenju vanjske politike, veleposlanik Levčenko je ipak upozorio kako Dodikovi istupi imaju "otvoreno neprijateljski karakter prema Ukrajini" pa stoga mogu nanijeti šteti odnosima BiH i Ukrajine, ali i ugledu BiH u očima međunarodne zajednice.

"Osim toga, bilo koja potpora kršenju međunarodnog prava, agresiji i separatizmu može imati snažan negativni utjecaj na mir i stabilnost na Balkanu", navodi se u izjavi ukrajinskog veleposlanika u BiH dostavljenoj lokalnim medijima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara