Ruža Tomašić zaratila s filozofom: "Tuđman nije bio nacist ni mali Putin!"

Ruža Tomašić zaratila s filozofom: "Tuđman nije bio nacist ni mali Putin!"

Foto: Hina

RUŽA TOMAŠIĆ, predsjednica ekstremno desničarskog HSP-a dr. Ante Starčević, poslala je protestno pismo Uredu za informiranje Europskog parlamenta u Zagrebu.

Taj je ured, naime, ovog tjedna organizirao tribinu na kojoj je gostovao francuski filozof Bernard-Henri Lévy. Na tribini je Levy opisao Tomašićkinog idola Franju Tuđmana kao nacionalsocijalista i "malog Putina".

Usporedba Tuđmana i Putina, kaže Ruža, "ne samo da nema osnove, već predstavlja uvredu za većinu građana Republike Hrvatske u kojoj Ured djeluje i u kojoj je gospodin Lévy bio uvaženi gost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Iako  uvažavam pravo svakog pojedinca na mišljenje, pa tako i gospodina Lévya, smatram kako se ovdje radi o vrlo nepristojnom činu kakvom nije mjesto na zbivanjima u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta. Stoga ovim putem tražim da se Ured javno ogradi od stavova gospodina Lévya ili ću kao zastupnica u Europskom parlamentu biti prisiljena raskinuti svaku suradnju s hrvatskim uredom institucije čija sam članica", poručila je Tomašić u prosvjednom pismu.

Hrvatska zora: Hrvatski narod opet je sagnuo glavu pred strancem

Iz istog razloga priopćenjem se javnosti obratila i Hrvatska zora Milana Kujundžića. U svom priopćenju Kujundžićeva stranka traži od Ministarstva vanjskih poslova da na red pozove Violetu stančić, voditeljicu Ureda EP u Zagrebu.

"Teško je zamisliti da bi, na primjer, Ured za informiranje Europskog parlamenta u Parizu organizirao, i platio put, jednom vrhunskom hrvatskom intelektualcu da usred Pariza otvoreno vrijeđa bilo kojeg francuskog vođu, pa i one koji su u Drugom svjetskom ratu bili saveznici Hitlera kao što je Maršal Petain", priopćila je Hrvatska zora.

Posebno ih je zasmetalo što na Levyjeve riječi o Tuđmanu nitko iz publike nije reagirao. "To se nije moglo ni očekivati, kad su uz jedan dio mladih i neinformiranih učenika, među publikom bili tzv. antifašisti kao što je Budimir Lončar, savjetnik Josipovića i čovjek koji se u UN-u zalagao za sankcije prema RH tijekom Domovinskog rata", tvrde iz Kujundžićeve strake.

"Vidjevši da je hrvatski narod i ovoga puta sagnuo glavu, kao i toliko puta i našoj povijesti, pred strancem koji u centru glavnog grada Hrvatske grubo napada našeg prvog predsjednika Dr. Tuđmana, bez kojeg ne bi bilo i ni današnje hrvatske države, ustao sam se iz predzadnjeg reda i namjerno tj. demonstrativno otišao do drugog reda u kojem je sjedio šef predstavništva Europske komisije u Zagrebu Branko Baričević i rekao mu: "To je prava sramota, ali doći će ponovno i naše vrijeme", i zatim sam napustio predavanje, što su svi nazočni primijetili", poručuje tajnik Hrvatske zore Antun Babić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara