S tržišta povučen med za potenciju: Sadrži opasnu tvar koja može izazvati gubitak vida i sluha

Foto: medivital-pharm.com

MINISTARSTVO poljoprivrede izvijestilo je danas da se s tržišta povlači proizvod "Kraljevski med", roka valjanosti veljača 2016., zemlje podrijetla Kina, uvoznika Medivital pharm iz Zagreba, jer je u tom proizvodu utvrđena prisutnost tadalafila, aktivne tvari u lijekovima koji se izdaju samo uz liječnički nadzor, a koji nije dopušten u proizvodim odobrenim kao dodaci prehrani.

Putem HR RASFF sustava zaprimljena je obavijest Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja o nalazu tadalafila u koncentraciji 60,2 mg/kg u proizvodu KRALJEVSKI MED – dodatak prehrani, LOT 0105, roka valjanosti 02.2016.

Prisutnost tadalafila nije dopuštena u proizvodima koji su odobreni kao dodatci prehrani.

Klinička ispitivanja pokazuju da korištenje tadalafila u dozi od 5 do 20 mg djeluje na pojačavanje hipotenzijskog djelovanja nitrata te je strogo kontraindicirano korištenje tadalafila kod osoba koje koriste pripravke nitrata u bilo kojem obliku. Nuspojave koje se mogu javiti kod korištenja tadalafila su promjene u vidu ili potpuni gubitak vida, zvonjenje u ušima ili iznenadni gubitak sluha, bol u prsima, povraćanje, znojenje, gubitak daha, konvulzije, crvenilo lica, vrata ili prsa, glavobolja, proljev, bol u mišićima i prsima.

Tadalafil je aktivna tvar u lijekovima koji se izdaju samo uz liječnički nadzor i individualno utvrđivanje doza te nije dopušten za upotrebu u dodacima prehrani, kako je i propisano Pravilnikom o dodacima prehrani (NN 126/13) i Pravilnikom o tvarima koje se mogu dodavati hrani i koristiti u proizvodnji hrane te tvarima čije je korištenje u hrani zabranjeno ili ograničeno (NN 160/13).

Nemojte konzumirati navedeni proizvod!

Uzimajući u obzir gore navedene nuspojave, kao i dodatnu opasnost za zdravlje ljudi, koja može nastati uslijed istodobnog uzimanja tadalafina s lijekovima sličnog djelovanja i pripravaka koji sadržavaju nitrate te činjenicu da proizvod sadrži tvar koja nije dozvoljena kao dodatak prehrani, proizvod predstavlja rizik za zdravlje ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka Medivital pharm d.o.o. izvijestila je da s tržišta povlači dodatak prehrani Kraljevski med, uvoznik za RH: Medivital pharm d.o.o., Zagreb, serijski broj: 0105, rok trajanja: 02 2016. zbog osnovane sumnje u zdravstvenu ispravnost istog, s obzirom da je uzorkovanjem utvrđena nedozvoljena supstanca lijeka.

Mole se kupci da navedeni proizvod vrate na mjesto kupnje i da isti više ne konzumiraju.

Inače, radi se o medu koji potiče spolnu moć i vitalnost muškaraca, a namijenjen je prvenstveno muškarcima iznad 18. godine života. "Sastojci izrazite učinkovitosti, ginseng i matična mliječ, tradicijski i prema znanstvenim istraživanjima, efektno utječu na spolni život muškarca. Prvi znakovi djelovanja prisutni su već nakon prvog konzumiranja i održavaju se čak do nekoliko dana", stoji u opisu proizvoda.

Podaci o proizvodu:
Proizvod: KRALJEVSKI MED – dodatak prehrani
LOT: 0105
Pakiranje: Proizvod je pakiran u 6 AL-vrećica po 10 g koji su upakirani u papirnatu kutiju.
Oznaka roka valjanosti: 02.2016.
Godina proizvodnje: 2013.
Zemlja podrijetla: Kina
Uvoznik: MEDIVITAL PHARM d.o.o., Preradovićeva 20, 10000 Zagreb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara