SAD: Rusija je prekršila sporazum o kontroli nuklearnog oružja

SAD: Rusija je prekršila sporazum o kontroli nuklearnog oružja

Foto: Hina

U JEKU rastućih napetosti između SAD-a i Rusije, američka vlada je u ponedjeljak optužila Moskvu da je prekršila sporazum o kontroli nuklearnog oružja i pozvala je na hitne bilateralne razgovore o tom pitanju.

Svrha Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz vremena Hladnog rata, ratificiranog 1988. godine, bila je eliminirati rakete dometa od 500 do 5.500 kilometara.

"Ovo je vrlo ozbiljno pitanje koje već neko vrijeme pokušavamo raspraviti s Rusijom", rekao je jedan dužnosnik američke administracije.

"Pozivamo Rusiju da poštuje svoje obveze prema sporazumu te da eliminira svo zabranjeno oružje na način da se to može provjeriti", kazao je.

On nije opisao na koji je način Rusija prekršila sporazum. List New York Times je objavio u siječnju da je Washington obavijestio svoje partnere iz NATO-a da je Rusija testirala raketu srednjeg dometa koja se ispaljuje s kopna.

Analitičari smatraju da ovo kršenje sporazuma ne predstavlja novu vojnu prijetnju za SAD i njegove europske saveznice s obzirom na postojeći ruski raketni arsenal.

SAD su pozvale Moskvu na održavanje razgovora na visokoj razini kako bi se osiguralo da obje zemlje poštuju Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dužnosnik koji je želio ostati anoniman rekao je da će SAD nastaviti konzultacije sa svojim saveznicima o ovom pitanju.

Najmanje 19 civila ubijeno u istočnoj Ukrajini

Najmanje 19 civila ubijeno je u žestokim sukobima između ukrajinskih vojnika i proruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini, izjavili su u utorak lokalni dužnosnici, dok Kijev nastavlja ofenzivu protiv separatista.

Ukrajinske snage potiskuju pobunjenike natrag u njihova uporišta Donjeck i Luhansk i pokušavaju ih okružiti na nekoliko mjesta, među kojima i na širem području na kojemu je pao malezijski zrakoplov 17. srpnja.

Dužnosnici su rekli da je 14 ljudi, među kojima petero djece, ubijeno u sukobima u ponedjeljak navečer u gradu Horlivki, jednoj od nekoliko lokacija gdje su se vodili žestoki sukobi posljednjih nekoliko dana.

U gradu Luhansku ubijeno je pet civila kada je u granatiranju pogođen dom umirovljenika, kazali su dužnosnici.

Međunarodni stručnjaci zaduženi za istragu pada malezijskog zrakoplova u istočnoj Ukrajini ponovno su u utorak odustali od odlaska na mjesto nesreće zbog sukoba u blizini te lokacije, priopćilo je nizozemsko ministarstvo pravosuđa.

Skupina stručnjaka, među kojima 38 nizozemskih i 12 australskih policajaca, "nije otputovala iz Donjecka na mjesto nesreće. Trenutačno se vode borbe na i oko cestovnog pravca koji tamo vodi", navodi ministarstvo.

Ovo je već treći dan zaredom da nisu uspjeli doći na mjesto nesreće zbog sukoba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara