SAD i Kina traže brzu i obvezujuću rezoluciju o Siriji

Foto: Guliver image/Getty images

SJEDINJENE Američke Države i Kina slažu se oko potrebe da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda brzo donese obvezujuću rezoluciju o uništavanju sirijskog arsenala kemijskog oružja, rekao je u četvrtak jedan visoki američki dužnosnik.

Američki državni tajnik John Kerry sastao se s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem i s njim razgovarao tijekom okupljanja svjetskih čelnika u Ujedinjenim narodima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad je u pitanju Sirija, dvojica su ministara suglasna o potrebi obvezujuće rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti", rekao je taj američki dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

"Razgovarali su o vrijednosti jedinstva među zemljama P5 (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti) i obojica smatraju važnim da Vijeće djeluje brzo, kao i da OPCW (Organizacija za zabranu kemijskoga oružja) djeluje brzo", dodao je.

Izaslanici SAD-a, Rusije, Francuske, Kine i Britanije složili su se o osnovi rezolucije Vijeća sigurnosti kojom se želi uništiti sirijsko kemijsko oružje, rekla su u srijedu trojica zapadnih diplomata, ali Rusija to opovrgava i kaže kako još nema dogovora, a razgovori "još traju".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara