SAD izdvojio još 378 milijuna dolara za pomoć Siriji

SAD izdvojio još 378 milijuna dolara za pomoć Siriji

Foto: Hina

SJEDINJENE DRŽAVE su izdvojile dodatnih 378 milijuna dolara za humanitarnu pomoć civilnim žrtvama rata u Siriji, rekao je u srijedu američki državni tajnik John Kerry, upozorivši u priopćenju na "jednu od najgorih humanitarnih kriza u novijoj povijesti".

Time se vrijednost humanitarne pomoći koju je osigurao Washington penje na "više od 2,4 milijarde dolara". Pomoć je namijenjena "oko 11 milijuna Sirijaca koji se bore da prežive" u svojoj domovini i u susjednim zemljama, rekao je šef američke diplomacije. "Sirijce diljem zemlje masovno ubija nemilosrdni tiranin", istaknuo je Kerry.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Premda je SAD donekle ublažio svoju kritiku režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada, američki ministar je osudio "Asadov okrutni, neobranjiv i nezakonit režim koji nad sirijskim narodom nastavlja provoditi svoju mučnu taktiku `umrite od gladi ili se predajte`". Usto je ponovio da će se SAD "i ubuduće zauzimati za političko rješenje krize".

Otkako je predsjednik Barack Obama u ljeto 2013. u zadnji čas odustao od udara na Siriju, SAD se zauzima za traženje diplomatskog rješenja u sukobu režima i oporbe. No takozvani Ženevski proces pretrpio je poraz početkom godine.

U sirijskom sukobu je poginulo više od 170.000 ljudi a devet milijuna je moralo napustiti svoj dom od ožujka 2011. i pobune protiv režima Bašara al Asada koja se prometnula u opći rat, pred očima nemoćne i podijeljene međunarodne zajednice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara