SAD najavio nove razgovore s Iranom u Ženevi

Ilustracija: YouTube

VISOKI američki i iranski dužnosnici razgovarat će danas u Ženevi o nuklearnim pitanjima, priopćilo je američko ministarstvo vanjskih poslova, signalizirajući novi pokušaj da se prevlada zastoj u pregovorima o iranskom nuklearnom programu.

Američko izaslanstvo prevodit će zamjenik američkog ministra vanjskih poslova Bill Burns, a uključivat će i pomoćnicu američkog ministra vanjskih poslova Wendy Sherman i Jakea Sullivana, savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog potpredsjednika Joea Bidena, navodi se u priopćenju ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
SAD i neki njihovi saveznici sumnjaju da Iran koristi svoj civilni nuklearni program kao paravan za razvoj atomskog oružja. Iran to opovrgava, tvrdeći da je program namijenjen isključivo za civilne svrhe.

Šest utjecajnih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Kinu, Francusku, Njemačku, Rusiju i SAD (P5+1), trebalo je s Iranom do 20. srpnja utanačiti opsežni sporazum prema kojem bi Iran ograničio nuklearne aktivnosti u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija. U međuvremenu je rok za postizanje sporazuma pomaknut na 24. studenog.

Današnje priopćenje State Departmenta ne sadrži puno detalja o predstojećem sastanku, ako se izuzme popis američkih izaslanika. "Te će se bilateralne konzultacije održati u kontekstu nuklearnih pregovora P5+1 koje vodi visoka predstavnica Europske unije Cathy Ashton", navodi se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara