SAD naredio zatvaranje sirijske ambasade i njihovim diplomatima naložio napuštanje američkog tla

Foto: Guliver Image/Getty Images

SAD je u utorak naložio Siriji da prekine aktivnosti svoje ambasade u Washingtonu te naredio diplomatima koji tamo rade da napuste zemlju, javlja The Wall Street Journal.

"Takva odluka donesena je zbog "zločina koje sirijski režim pod vodstvom Bašara al-Assada čini nad sirijskim narodom" kao i činjenicom da Assad odbija odstupiti s mjesta predsjednika", priopćio je specijalni američki izaslanik za Siriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ovog tjedna navršava se tri godine od početka krvavih sukoba u Siriji.

SAD je iznenada prekinuo svoje diplomatske odnose sa Sirijom, ali ipak, pravni stručnjaci tvrde da američko nepriznavanje sirijskog režima može dovesti do toga da se Assad prema međunarodnom pravu ne bude proglašen odgovornim za zločine poput uporabe kemijskog oružja pod njegovim režimom.

Sirijska ambasada sa sjedištem u Washingtonu već je najavila da će prekinuti pružanje konzularnih usluga. Na svojoj internetskoj stranici objavili su da veleposlanstvo neće pružati usluge od ovog utorka.

U priopćenju ipak stoji da bez obzira na neslaganje dvaju vlada, SAD će nastaviti diplomatske odnose sa Sirijom kako bi pokušali zaustaviti krvoproliće u toj zemlji.

U međuvremenu, sirijske trupe napredovale su zapadno od palog pobunjeničkog uporišta Yabrud te upali u naselje Ras al-Ain u regiji Qalamoun u blizini libanonske granice, prenosi AP.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara