SAD planira intenzivne trodnevne napade na Siriju, Assad: Nisam naredio napad kemijskim oružjem!

Ilustracije: Guliver Image/Getty Images, YouTube

KAKO javlja L.A. Times, Pentagon se priprema na duže bombardiranje Sirije nego što je inicijalno planirano.

Podsjećamo, dvojica američkih dužnosnika ovoga si tjedna rekli da je Bijela kuća tražila da se poveća popis meta na kojemu će biti uključene i "mnoge druge" osim prvotno planiranih 50. Američki list ističe da će, kako bi bio izveden takav napad, biti potrebna nešto duža intervencija.

Ratni stručnjaci u Pentagonu trenutno razmišljaju o upotrebi zračnih snaga kao i pet američkih razarača koji se nalaze na istoku Sredozemnog mora. U planu je i korištenje krstarećih raketa zemlja-zrak na područjima na kojima sirijske zračne snage nemaju domet. Američki nosač aviona USS Nimitz, smješten u Crvenom moru, također može ispaliti rakete na Siriju.

"Bit će nekoliko paljbi i procijenit ćemo učinkovitost akcije nakon svake od njih. To će potrajati 72 sata i jasno ćemo naznačiti kada završimo napade", rekao je dužnosnik blizak slučaju. Jedan je drugi dužnosnik rekao da će planirana akcija biti "demonstracija sile" te da u biti neće promijeniti situaciju na terenu.

Bashar al-Assad izjavio je danas u razgovoru s novinarom CBS-a kako nije naredio napad kemijskim oružjem 21. kolovoza te da nema nikakve veze s tim napadom.

Kerry: Raste podrška napadu na Siriju, pregovori podsjećaju na prijelomni trenutak uspona nacizma

Američki državni tajnik John Kerry rekao je sinoć u Parizu da podrška napadu na Siriju raste te da SAD u tome sada podržava "dvoznamenkasti broj zemalja".

Dodao je da svijet biti "tihi promatrač pokolja", govoreći o kemijskom napadu 21. kolovoza za koji SAD optužuje režim predsjednika Bašara al-Asada. U napadu je po američkim podacima poginulo 1.429 ljudi.

Kerry je razgovarajući s francuskim kolegom Laurentom Fabiusom ponovio da se međunarodna zajednica suočava s "minhenskim trenutkom", referirajući se na politiku popuštanja koja nije spriječila uspon nacizma i Hitlera u Njemačkoj 1930-ih godina.

Rusija evakuira svoje državljane iz Sirije

Rusija je u međuvremenu počela evakuirati svoje građane koji žele napustiti Siriju. Po njih je poslala putnički avion.

"Jutros je u sirijski grad Lazkiye poslan avion IL-76. Ruskim državljanima i državljanima Zajednice neovisnih država koji budu htjeli napustiti Siriji bit će omogućena evakuacija ovim avionom", priopćila je glasnogovornica Ministarstva za izvanredne situacije Irina Rossius.

U avionu se nalazi tim specijalista koji će pružiti psihološku pomoć putnicima ako to bude potrebno. Rusija je prošloga mjeseca već evakuirala više od stotinu svojih državljana iz Sirije.

EU izabrao stranu

Natezanja međunarodne zajednice oko Sirije nastavila su se i nakon završetka summita skupine G20 na kojemu nije postignut konsenzus o stanju u toj zemlji. Međutim, jučer se i Europska unija usuglasila te donijela zajedničku izjavu svojih članica o Siriji.

Unija je za kemijski napad u blizini Damaska 21. kolovoza okrivila režim sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada, ali je odbila eksplicitno podržati vojnu intervenciju koju SAD toliko iščekuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako javlja Reuters, ministri vanjskih poslova 28 zemalja EU-a biranim su riječima u Vilniusu dopustili Francuskoj likovanje zbog toga što je uspjela nagovoriti ostale članice Unije da se slože oko izjave da Asada smatraju odgovornim za napad u kojemu su poginule stotine ljudi.

EU želi jasan i snažan odgovor Asadu, ali ne prije rezultata UN-ove inspekcije

Međutim, EU je ostala oštro pri svom stavu kada je u pitanju vojna intervencija. Stav više zemalja, na čelu s Njemačkom, protivi se napadu prije objave rezultata istrage UN-ovih istražitelja.

Kako javlja CNN, Europska unija je zatražila "jasan i snažan" međunarodni odgovor na navodno korištenje kemijskog oružja od strane vojske predsjednika Bašara al-Asada, ali ne prije nego što dođu rezultati UN-ove inspekcije.

Reakcija je došla nakon što je Kerry pokušavao uvjeriti nešto skeptičnije europske kolege na ulazak u međunarodnu koaliciju koja bi se bavila situacijom u Siriji.

Assad uopće nije znao za napad?

Snage sirijske vojske možda su izvele kemijski napad u blizini Damaska bez dozvole predsjednika Bashara al-Assada, piše njemački list Bild am Sonntag.

Prema radio porukama koje su presreli njemački špijuni, sirijski su vojni zapovjednici tijekom posljednjih četiri i pol mjeseca tražili od predsjedničke palače da im dopusti uporabu kemijskog oružja, što znači da Assad možda nije osobno odobrio napad u blizini Damaska 21. kolovoza u kojem je prema procjenama više od 1400 ljudi poginulo.

Obama će Izraelcima napad najaviti nekoliko sati ranije

SAD će obavijestiti Izrael nekoliko sati prije napada na Siriju, rekao je jedan neimenovani izraelski dužnosnik.  Upitan koliko će prije Sjedinjene Države upozoriti Izrael na napad, dužnosnik je za Reuters kazao : "Nekoliko sati".
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara