SAD se sprema na uvođenje zone zabrane letenja u Siriji, a zatim i na zračne napade?

SAD se sprema na uvođenje zone zabrane letenja u Siriji, a zatim i na zračne napade?

Foto: AFP

ČINI se kako se SAD sprema poduzeti konkretne vojne akcije u Siriji. Tako barem sugeriraju razni izvještaji koji su ovih dana isplivali na površinu, a koji upućuju na to da Bijela kuća planira poduzeti zračnu ofenzivu usmjerenu spram režima Bashara al-Assada.

Tako izraelska novinska agencija Debka javlja da je Barack Obama apelirao na američku mornaricu i zračne snage da ubrzaju planove usmjerene na svrgavanje Assada. Prema njihovim izvorima, Obama se nada da će iniciranje privremenih zračnih napada na lokalitete koji su ključni za sirijske vlasti rezultirati smanjenjem Assadove kontrole nad zemljom.

Plan je sljedeći: SAD će prvo pokušati isposlovati uvođenje zone zabrane letenja iznad Sirije, a zatim poslati vlastite snage da gađaju ključne režimske vojne zapovjedne centre, tvrdi Debka. Sve to neodoljivo podsjeća na "slučaj Libija", gdje je također prvo uvedena zona zabrane letenja, da bi se sve potom pretvorilo u NATO-ovu kampanju nemilosrdnog bombardiranja u kojem su mahom ginuli civili.

Sirija strateški puno važnija od Libije

U tom svjetlu valja istaknuti izjavu republikanskog senatora Lindseya Grahama, koji je kazao kako je svrgavanje Assada i stjecanje kontrole nad Sirijom za američke interese puno važnije nego što je to bilo svrgavanje Gadafija u Libiji. "U usporedbi s Libijom, strateški dobici koje bi donijelo svrgavanje Assada su puno veći. Već smo koristili silu kako bi zaustavili pokolj mnogo manje strateški značajan od ovog", hladno je novinarima objasnio Graham.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izvještaj Debke dolazi i samo nekoliko dana nakon što je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney kazao kako je, u pogledu američkog uplitanja u sirijski sukob, "vojna akcija uvijek opcija". Naravno, tu postoji jedan problem, a on se zove Rusija. Rusija se dosad, poučena libijskim scenarijem, oštro protivila donošenju svake rezolucije koja bi mogla voditi ka vojnoj akciji u Siriji, a bez njenog pristanka nema ni odobravanja intervencije od strane UN-a.

Rusi mijenjaju stav?


Ali, ako je vjerovati Debki, novi stav SAD-a ima upravo veze s navodnom promjenom stava Rusije. Neimenovani izvori koji su govorili za agenciju tvrde kako je Obama pozvao na ubrzani napad na Siriju nakon što je čuo da ruski dužnosnici govore kako "će Moskva podržati odlazak Assada ukoliko se Sirijci s tim slože".

Što to točno znači nije poznato, ali Debka navodi kako Amerikanci planiraju sirijske pobunjenike opskrbiti oružjem kako bi mogli napasti Assadovu vojsku nakon američkih zračnih napada. To bi valjda, u njihovim očima, značilo da i Sirijci žele da Assad ode.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara