SAD u strahu od novih terorističkih napada

Ilustracija: Guliver Image/Getty Images

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE su u srijedu rekle kako će pojačati sigurnost u inozemnim zračnim lukama s direktnim letovima u tu zemlju, a američki dužnosnici su naveli da su zabrinuti time što operativci al Qaede u Siriji i Jemenu razvijaju bombe koje se mogu prokrijumčariti u zrakoplove.

Europske zračne luke će poduzeti posebne mjere opreza, rekli su američki dužnosnici Reutersu uz uvjet da ostanu neimenovani.

Ministarstvo domovinske sigurnosti priopćilo je da će "pojačane mjere sigurnosti" biti uvedene u sljedećih nekoliko dana na "određenim inozemnim zračnim lukama s direktnim letovima u Sjedinjene Države".

Nije rečeno o kojim je zračnim lukama riječ ni koje su zemlje u pitanju niti što je izazvalo posebne mjere opreza.

"Razmjenjujemo svježe i važne informacije s našim inozemnim saveznicima i konzultiramo se sa zrakoplovnom industrijom", rekao je u priopćenju ministar domovinske sigurnosti Jeh Johnson.

Policajci i sigurnosni dužnosnici su rekli Reutersu da Sjedinjene Države i europske vlasti razgovaraju o mjerama koje bi mogle uključivati posebnu kontrolu elektronike i obuće putnika za Sjedinjene Države te postavljanje dodatnih aparata za otkrivanje bombi.

Vjeruje se da izrađivači bombi iz Nusra fronte, al-Qaidine podružnice u Siriji, i jemenske al-Qaide na Arapskom poluotoku (AQAP) rade zajedno nastojeći razviti eksplozive koji se ne mogu otkriti sadašnjim sustavima za pregled, rekli su američki sigurnosni izvori.

Glavna je briga da bi militantne skupine mogle pokušati raznijeti zrakoplove na putu u SAD ili Europu sakrivši bombe na inozemnim borcima koji imaju zapadne putovnice a proveli su određeno vrijeme s islamističkim pobunjeničkim frakcijama u regiji, rekli su izvori.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara