SDF zgrožen ulogom Katoličke crkve u procesu prikupljanja potpisa protiv ćirilice!

SDF zgrožen ulogom Katoličke crkve u procesu prikupljanja potpisa protiv ćirilice!

Foto:Arhiva (Veljko Džakula) 

SRPSKI DEMOKRATSKI FORUM izražava zabrinutost što se u nekim dijelovima Hrvatske Katolička crkva istitucionalno uključila u prikupljanje potpisa za inicijativu raspisivanja referenduma na kome bi se  ograničilo pravo manjina u korištenju svojim jezicima i pismima. Priopćenje koje potpisuje predsjednik Upravnog odbora Veljko Džakula prenosimo u cijelosti.

"Srpski demokratski forum izražava zahvalnost istarskim lokalnim vlastima, koje jasno pokazuju da je prikupljanje potpisa za takvu inicijativu na javnim mjestima u ovoj regionalnoj zajednici, prepoznatljivoj po najrazvijenijoj demokratskoj političkoj kulturi u Hrvatskoj, nepoželjno. Činjenica da upravo u Istri institucije Katoličke crkve najotvorenije podupiru inicijativu, koja zagovara demokratsku regresiju i ograničavanje stečenih prava jedne od društvenih ranjivih skupina, baca posebno ružnu sjenu na političke vrijednosti koje promiče Katolička crkva.

Velikodostojnici Katoličke crkve nadasve su osjetljivi ako ih netko u političkoj javnosti nastoji „zatvoriti u sakristiju“ i ograničiti im pravo na političko opredjeljivanje. U tome imaju potpuno pravo, a suvremenu europsku demokraciju nije moguće zamisliti bez zajedničke kršćanske tradicije europskih naroda. Istaknuti predstavnici Katoličke crkve u Hrvatskoj, međutim, često bitno prelaze okvire ravnopravnosti i prijateljske suradnje u demokratskom društvenom dijalogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gotovo uvijek ističu kako hrvatsko društvo čini 87 % katolika i u svojim nastupima polaze od pretpostavke da ono što govore, govore u ime tih 87 % hrvatskih građana. Pritom sve one koji ne dijele njihov svjetonazor nastoje tretirati kao manjinu.

Stavovi dijela Katoličke crkve u Hrvatskoj ovime odudaraju od proklamiranih stavova Pape Franje koji u svojim obraćanjima poziva na mir, toleranciju i zaštitu manjina i slabijih. Također ovo aktivno djelovanje vrha Katoličke crkve po pitanju referenduma pobija priopćenje Nadbiskupskog duhovnog stola od 20. studenog u kojem se navodi citiramo: „napominjemo da je laž da je kardinal Bozanić iskazao „protivljenje dvojezičnosti u Vukovaru“.

Vrijednosni sustav, koji osporava definiciju demokracije kao sustava vladavine većine u kojem su sve manjine, kako one političke, tako i nacionalne, ravnopravne i zaštićene, u Istri je u očitoj manjini, a građani ga smatraju toliko neprimjerenim da ne misle kako bi javni prostori trebali biti otvoreni za zastupanje koncepta sužavanja manjinskih prava. Svrstavanje organizacije, koja smatra da i u društvenoj i političkoj areni, a ne samo u vjerskom smislu, zastupa 87 % hrvatskih građana, uz one koji bi ograničavali prava svima koji ne pripadaju „njihovoj“, dakle „većinskoj skupini“, mora izazvati zebnju.

U ime vrijednosti sekularizma ne treba niti jednoj vjerskoj zajednici ili njenim poglavarima ograničavati javno izjašnjavanje, ali u građanskom društvu svaki stav „teži“ onoliko koliko je relevantan, a ne onoliko koliko građana predstavlja. Ideje o ograničavanju prava ranjivih skupina niti u jednom demokratskom društvu ne smiju postati većinske, a ako zagovornicima tih ideja logistički pomažu oni koji misle da govore u ime 87 % hrvatskih građana, takvom društvu prijete opasne podjele i unutarnji sukobi. Katolička crkva, pak, time dovodi u pitanje vjerodostojnost svoga nauka, svoje socijalne uloge, ali i odanosti vrijednostima ekumenizma".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara