SDP-ov ministar iz Račanove Vlade i jedan od osnivača stranke poručio Vladi da se ozbiljno zamisli nad svojim odlukama!

Foto: SDP.hr

DAVORKO VIDOVIĆ, koji je prilikom parlamentarnih izbora izjavio kako je njegova želja da ne bude na SDP-ovoj listi, na Facebook profilu osvrnuo se na najave povećanja PDV-a na dječju hranu te uvođenje poreza i na prvu nekretninu. Vidović je jedan od osnivača SDP-a i u Račanovoj Vladi bio je ministar rada i socijalne skrbi. Vladi je poručio neka razmisli o tim mjerama koje uvodi te da odustane od poskupljenja dječje hrane i uvođenja poreza kako bi napunili proračun.

Prenosimo u cijelosti njegovo razmišljanje:

"Ne na djecu i mlade obitelji!

Uz puno razumijevanje za ozbiljne i objektivne probleme u financijama države, silno me zabrinula i rastužila Vladina najava smanjenja nekih pogodnosti usmjerenih prema djeci i mladim obiteljima, kao što su smanjeni porez na dječju hranu i opremu, te ukidanje 0-te stope poreza na prvu nekretninu, kao direktnu potporu mladim obiteljima za kupnju stana.

Te mjere, zasigurno neće bitno popraviti stanje fiskusa, ali hoće dodatno pogoršati socijalni položaj i onako ranjivih socijalnih skupina, djece i mladih obitelji, a kao politička poruka naštetiti ugledu Stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodeći živući stručnjak za socijalnu politiku Gosta Esping-Andersen i savjetnik EU komisije i EU vijeća, ključni kreator socijalne politike u Europi, navodi da "novi rizici i nove potrebe najteže pogađaju mlade i obitelji s djecom" i europskim vladama predlaže da redefiniraju socijalne politike kako bi "favorizirale vitalne i stabilne obitelji… jer djeca predstavljaju produktivni temelj budućeg društva, a ako reforme ne uspiju današnja će djeca sutra biti (skupi) socijalni problemi".

Zastrašujuća demografska budućnost Hrvatske,( u kojoj izumiremo zbog niskog nataliteta, u kojoj stanovništvo sve više stari, smanjuje se radni kontingent stanovništava, imamo negativan migracijski saldo) tjera nas na poduzimanje upravo suprotnih mjera od onih koje predlaže Vlada – na snažne, dobro osmišljene i provedive mjere aktivne potpore obitelji i djeci. Jer, kako kaže Esping-Andersen "troškovi djeteta ne predstavljaju samo tekuću potrošnju, nego i investiciju koja može imati značajne pozitivne efekte u budućnosti, kako za pojedinca tako i zajednicu.

Stoga, jedna od glavnih komponenti svake politike koja je istovremeno i dobitna i realistična, treba biti prioritetno investiranje u djecu i mlade, kako bi se tako kompenzirali troškovi vezani za djecu".

Pozivam kolege iz Vlade, da se ozbiljno zamisle nad ovime, i neka odustanu od ovih najavljenih mjera za financijsku konsolidaciju države."
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara