SDP-ov rekorder s Brača: Načelnik Milne dvaput osuđen u četiri dana!

Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

FRANE LOZIĆ, SDP-ov načelnik Milne, postavlja rekorde. Evo, koji se drugi hrvatski političar može pohvaliti da je u svega četiri dana dvaput osuđen?

Nakon što ga je sudac Slavko Lozina u ponedjeljak na Županijskom sudu u Splitu proglasio krivim za zloporabe i dao mu 10 mjeseci zatvora i još 14 mjeseci uvjetno, danas je Loziću presuđeno i na splitskom Općinskom sudu zbog gradnje zaobilaznice oko Milne bez pravomoćne građevinske dozvole.

"Mogli se i Ministarstvu ovako objasniti kao sudu..."

Sudac Dinko Mešin dao je Loziću šest mjeseci uvjetno s rokom kušnje od godinu dana te ga obavezao na plaćanje troškova suđenja koji su dosegnuli gotovo 28 tisuća kuna.

"I sami ste rekli da ste znali da nemate pravomoćnu građevinsku dozvolu. Branili ste se da je bilo hitno zbog turističke sezone, ali zakoni u Hrvatskoj za sve vrijede. Kako ste sudu obrazložili svoje motive, tako ste mogli i Ministarstvu graditeljstva", kazao je sudac Mešin u obrazloženju presude.

Lozić je oslobođen po dvije točke optužnice. Jedna se bavila radovima na plaži Bjaka. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu smatralo je da je obrtu koji je izvodio radove plaćeno po lažnim računima za iskop zemlje, no vještak koji je pogledao situaciju s vremenskim odmakom od nekoliko godina to nije mogao potvrditi pa je Mešin oslobodio zbog nedostatka dokaza.

Sudac Mešin "oprao " Odvjetništvo: O ovakvom činjeničnom opisu ne treba trošiti riječi...

Već je u obrazloženju te točke opleo po Odvjetništvu jer nisu uredili činjenični opis pa su ostavljeni krivi nazivi pravnih osoba, no "prekipjelo" mu je na trećoj točki koja se odnosi na izigravanje javne nabave i sklapanje štetnog ugovora s jednim dućanom u Milni za nabavu proizvoda za potrebe Općine.

"Ovdje ima čitav niz računa, a vi ste izdvojili samo dva i zaključili da se radi o šteti od devet tisuća kuna. O ovakvom činjeničnom opisu ne treba trošiti riječi. Vještak je utvrdio da su cijene bile tržišne, nešto skuplje nego u Splitu, ali otprilike jednake kada bi u obzir uzeo put i trajekt", pojasnio je sudac Mešić zašto je Lozića oslobodio po ovoj točki optužnice, s tim da je istaknuo kako je ugovor s obrtom bio usmen, jer nigdje nema traga da je išta potpisano.

Kod odmjeravanja sankcije, sud je našao samo olaktone okolnosti, ne i otegotne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara