SDP-ovim stazama revolucije: Baldasar će položiti cvijeće za poginule HOS-ovce na 10. travnja

SDP-ovim stazama revolucije: Baldasar će položiti cvijeće za poginule HOS-ovce na 10. travnja

Foto: Hina

PREDSJEDNIK splitskog SDP-a i gradonačelnik Splita Ivo Baldasar namjerava dogodine na 10. travnja, obljetnicu uspostave NDH, položiti cvijeće za poginule HOS-ovce iz IX. bojne Rafael vitez Boban, što je svakako potez koji će s oduševljenjem dočekati ratni zapovjednik postrojbe i predsjednik Splitsko-dalmatinskog HČSP-a Marko Skejo, a i ostale stranačke kolege, poput političkog tajnika i gradskog vijećnika Luke Podruga.

Oni su za podsjećanje na svoje ratne drugove izabrali datum snažne simbolike, a Baldasaru taj detalj neće smetati.

Baldasar i nacionalna pomirba: HOS-ovci i partizani jednako su se borili za Hrvatsku

Nastavit će se tako kontinuitet blagonaklonog stava gradske vlasti spram takvog nezgodnog datuma za obilježavanje počasti poginulima u Domovinskom ratu. Jasno da HDZ ili Kerum s tim nemaju apsolutno nikakvog problema, no s obzirom na biračko tijelo SDP-a, Baldasar je ipak donekle iznenadio. Evo zašto njemu 10. travnja na Lovrincu nije sporan.

"Različiti su pogledi na povijest, a ja bih trebao biti gradonačelnik svih građana Splita. Na Gradskom vijeću smo glasali za spomenik HOS-ovoj postrojbi. Za mene nema razlike između njih i Prvog splitskog partizanskog odreda. Jednako su se borili za Hrvatsku. Ovi prvi u Domovinskom ratu, a ovi drugi u NOB-u", kazao je Baldasar, sasvim na proklamiranoj liniji koju je nacionalnom pomirbom zacrtao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. 

Pomirba katkada zahtjeva nevjerojatne kompromise, a Baldasar u tome pokazuje nevjerojatne akrobatske sposobnosti. Ako nas sjećanje ne vara, splitski su partizani nastradali upravo od ustaških trupa i njihovih saveznika Talijana, a Boban bješe jedan od najistaknutijih vitezova.  

NDH zločinačka tvorevina, ali 10. travnja ne smeta?!

Pripadnici HOS-ove bojne uzeli su 10. travnja kao svoj datum. Ne treba previše mozgati zašto. Time se neće zamarati ni Baldasar.

"Neka ljudi rade što hoće. Za mene je NDH bila zločinačka tvorevina. Ići ću na Lovrinac pokloniti se poginulima u Domovinskom ratu, ali ne mislim da će se taj moj čin shvatiti kao nekakvo veličanje Pavelićeve države", ogradio se Baldasar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radojković (SDP): Nije primjereno

Nisu svi u splitskom SDP-u njegovog mišljenja. Županijski vijećnik Veljan Radojković lani nam je kazao kako nije primjereno da Grad i Županija na 10. travnja polažu vijence.

"Čudna im je ta koincidencija. Više bi se računa trebalo povesti o simbolici. Svakako da treba izraziti pijetet palima u Domovinskom ratu, ali držim da nije primjereno da Grad i Županija polažu vijence na 10. travnja. Povijesne činjenice bi se trebale uvažiti. Jedna je stvar kada netko privatno ide odati počast nekome na ovaj datum, a sasvim drugo kada Grad i Županija šalju svoje izaslanike", kazao nam je Radojković lani kada na Lovrincu nije bilo ni župana Sanadera, a ni gradonačelnika Keruma. Baldasar će ih, čini se, sve nadmašiti.

Za najjačeg HOS-ovca u splitskom SDP-u Upravno vijeće Javne vatrogasne postrojbe

Jedan od najgorljivijih SDP-ovaca, kada je u pitanju spomen obilježje IX. bojne HOS-a nazvane po ustaškom bojovniku, bio je gradski vijećnik Gojko Čepo, već poznat po pjevanju ustaškog bećarca na stranačkoj ekskurziji u Španjolsku.

Čepo uživa u drugom mandatu gradskog vijećnika, Baldasar ga je, najprije, uzeo kao savjetnika za komunalu, sada ih ima ukupno četiri, samo za taj resor, a nedavno ga je i instalirao u Upravno vijeće Javne vatrogasne postrojbe.

"Čepo je pripadnik DVD-a, ne znam sada točno kojeg, ali je u vatrogastvu cijeli život. Što je onda logičnije, nego da kao član SDP-a i vatrogasac bude u Upravnom vijeću JVP-a Split. Sve piše, sve je transparentno objavljeno. Mi smo na izborima zapravo pobijedili na javnom natječaju i jasno je da ja imam povjerenja u svoje kolege koji su mi pomagali tijekom kampanje", objasnio je Baldasar.  

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara