SDP zbog kašnjenja s predajom financijskog izvješća DIP-u mora platiti 610.000 kuna kazne

Foto: Hina

ZBOG kašnjenja s dostavom financijskog izvješća Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) SDP će platiti kaznu od oko 610.000 kuna, potvrdio je danas novinarima predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin.

"Kaznu za SDP nismo odredili mi, nego zakon i bit će u skladu sa zakonom, odnosno razmjerno broju dana zakašnjenja. Radi se o 11 dana zakašnjenja, godišnji iznos za financiranje je oko 20 milijuna kuna, a kada to podijelite na 365 dana i pomnožite s 11 dana, cifra je oko 610 tisuća kuna", rekao je Grbin novinarima nakon današnje sjednice Odbora.

Osim administrativne, SDP-u prijeti i prekršajna novčana kazna od 50 do 500 tisuća kuna, ako se ustanovi da je bilo elemenata prekršaja.

Odbor je odlučivao o preraspodjeli sredstava namijenjenih političkom radu zastupnika mađarske nacionalne manjine, nakon što je dosadašnjeg zastupnika Deneša Šoju na pola mandata u Saboru zamijenio Šandor Juhas. O kaznama za stranke koje na vrijeme nisu ispunile zakonsku obvezu predaje financijskih izvješća nadležnim tijelima Odbor danas nije raspravljao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prošlogodišnje izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe iz 2013. godine, stranke su dužne izvješća o financiranju, uz ostalo, dostaviti i DIP-u. Ta se zakonska obveza ove godine primjenjuje prvi puta.

Kažnjeni drugu godinu zaredom

U SDP-u su objasnili da su zakasnili zbog tehničkog previda, no slično im se dogodilo i prošle godine, kada je stranka zakasnila s objavom financijskog izvješća na internetu, zbog čega su u državni proračun morali vratiti oko pet milijuna kuna.

Ove godine su taj dio posla obavili na vrijeme, a izvješće su poslali svim nadležnim institucijama osim Državnom izbornom povjerenstvu. Ne treba zaboraviti da su u veljači ove godine upravo oni promijenili zakon i u njega unijeli obavezu slanja izvješća DIP-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara