SSSH apelira: "Prekinimo suvremeno ropstvo! Vratimo trgovcima ljudskost i dostojanstvo!"

SSSH apelira: "Prekinimo suvremeno ropstvo! Vratimo trgovcima ljudskost i dostojanstvo!"

Ilustracija: Arhiva

SAVEZ samostalnih sindikata Hrvatske priopćio je kako se u Hrvatskoj radnici u djelatnosti trgovine izrabljuju te poziva da se ulaskom Hrvatske u Europsku uniju zaštite njihova ljudska prva.

U priopćenju koje potpisuje predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Dragica Mišeljić istaknuto je kako je afrička država Mauritanija posljednja država svijeta koja je 1981. godine ukinula ropstvo te kako tridesetak godina kasnije, hrvatska država, u modernijem, suvremenijem obliku, nastavlja robovlasništvo, izrabljujući radnike u djelatnosti trgovine, bez prava na odmor i slobodno vrijeme, prava na plaćene neradne dane, razumno smanjenje radnih sati i bez prava da ih se pred zakonom priznaje kao osobu, kao čovjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Zakonski, forme o dostojanstvu i zaštiti radnika su zadovoljene, ali nepostojanje podataka o broju radnika koji rade prekovremeno i broju odrađenih prekovremenih sati govori za sebe. Svjedočenja o istrošenosti i iscrpljenosti, te posljedičnim ozljedama na radu govore za sebe.

Od 1. srpnja 2013. godine i Hrvatska postaje članica Europske unije. U pravnome poretku EU Sud Europske unije je do sada identificirao veći broj općih načela, među kojima je najvažnija zaštita temeljnih ljudskih prava. Kao buduća članica europske obitelji, ponašajmo se europski. Zaštitimo ljudska prva hrvatskih trgovaca! Prekinimo suvremeno ropstvo! Vratimo trgovcima ljudskost i dostojanstvo! I oni imaju pravo na obitelj i društveni život, pravo na san, zdrav život…I oni su ljudi, zar ne?

Počnimo s blagdanom Božića 2012.!", stoji u priopćenju SSSH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara