Sabor o Zakonu o tržištu plina: "U zadnje četiri godine plin je poskupio 93 posto! I onda mi pričamo o zaštiti kupaca"

Sabor o Zakonu o tržištu plina: "U zadnje četiri godine plin je poskupio 93 posto! I onda mi pričamo o zaštiti kupaca"

Foto: Davor Pongračić/Cropix

SABOR sjednicu nastavlja raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o tržištu plina. Riječ je o zakonu kojim se naše zakonodavstvo usklađuje s pravnom stečevinom Europske unije. Njime se u području javne opskrbe i zaštite krajnjih kupaca uvodi kategorija 'zajamčena opskrba plinom'.

"Zakonom se osigurava, to je potrebno naglasiti, zaštita krajnjih kupaca u okviru javne usluge i zajamčene opskrbe. Propisuje se da proizvođač plina plaća naknadu jedinicama lokalne samouprave na čijem se području nalaze proizvodna plinska postrojenja u njihovom vlasništvu ", rekao je pri predstavljanju zakona ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Svakom kupcu priključenom na distribucijski plinovod jamči se tako opskrba dovoljnom količinom plina u slučajevima kada njihov dobavljač iz bilo kojeg razloga prestane s radom. To bi pravo, prema prijedlogu Vlade, ostvarili ugroženi kupci iz kategorije kućanstvo. 

HDSSB: Vladajući brinu o potrošačima, a ne poskupljenju plina

"Svim kupcima, koji su u kategoriji zajamčene opskrbe priključenima na transportni ili distribucijski sustav, jamči se opskrba dovoljnom količinom prirodnog plina u slučajevima kada njihov opskrbljivač iz bilo kojeg razloga prestane s radom. Opskrbljivač u vezi zajamčene opskrbe, kojeg je odredila Vlada, dužan je isporučiti plin po reguliranoj cijeni tim navedenim kupcima", istaknula je zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također, zakonom bi ugroženi kupci iz kategorije kućanstva ostvarili pravo na posebnu zaštitu i određen oblik socijalne pomoći u slučaju ograničenja opskrbe prirodnim plinom.

HDSSB-ov Zoran Vinković u raspravi je upozorio na stalni rast cijene plina.

"Vrlo je lako doći do podatka da je u zadnje četiri godine plin u Hrvatskoj poskupio 93 posto i na taj način omogućio INA-i ili MOL-u ekstra profit. I onda mi pričamo o zaštiti kupaca", istaknuo je Vinković. Odgovorio mu je SDP-ov Vedran Babić.

"Vjerujem da ćemo s ovim mjerama za iskazivanje posebnog interesa imati sigurnost da se naš plin prvo prodaje u Hrvatskoj, ali i da ćemo liberalizacijom tržišta moći dobiti jeftiniju cijenu plina", kazao je Babić.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara