Sabor o konačnom prijedlogu Obiteljskog zakona, HDSSB traži raspravu o dužničkom ropstvu

Foto: Hina

SABOR je sjednicu nastavio raspravom o drugom čitanju Obiteljskog zakona. HDZ traži još jedno čitanje.

Između dva saborska čitanja u prijedlog su uvrštene neke novine. Kod ostvarivanja zajedničke roditeljske skrbi pojačavaju se mehanizmi kad se donosi odluka da roditeljsku skrb obavlja samo jedan roditelj. Predviđa se i odgoda primjene odredbi koje se odnose na obiteljsku medijaciju kako bi se educirao dovoljan broj medijatora.

HDZ-ov Željko Reiner ima zamjerke na stav vladajućih prema obitelji, tj. kaže da se u zakonu samo ovlaš spominje kako treba nešto poduzeti prije nego što dođe do razvoda braka.

"A s druge strane, detaljno razrađeno cijelim nizom članaka što će se zbivati nakon razvoda braka. I to je upravo ono o čemu sam govorio, o tome, da duh zakona nije usmjeren prema tome da očuva obitelj kao najbolje okruženje za dijete".

Reiner traži da zakon ide u treće čitanje, no s njim se ne slaže SDP-ova Ingrid Antičević Marinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nije se odustalo od pokušaja mirenja. Članak 379, ako tužitelj koji je pokrenuo parnični postupak radi razvoda braka u kojem postoje zajednička maloljetna djeca, ne dokaže da je pokrenuo postupak obveznog savjetovanja sukladno odredbama članka 54 i 57 ovog zakona, sud će tužbu radi razvoda braka odbaciti", rekao je Antičević Marinović.

HDSSB traži saborsku raspravu o dužničkom ropstvu

HDSSB je u Saboru pokrenuo inicijativu da se provede rasprava o dužničkom ropstvu i deložacijama. Dražen Đurović upozorava da je više od 10 posto svih računa građana blokirano, a da je broj ovrha porastao 20 puta u odnosu na 2006. godine.

"Oni koji rade imaju sve manje plaće ili ih primaju neredovito, mnogi su ostali bez posla, mirovine su se smanjile, troškovi života su porasli, ljudi jednostavno više ne mogu plaćati iste iznose koje su plaćali prošle ili pretprošle godine i zbog toga završavaju masovno u blokadama i prijete im ovrhe", rekao je Đurović.

HDSSB zato predlaže da se zaštite domovi ljudi.

"Postoje neke zadnje crte obrane koje se moraju braniti, a čovjekov dom je temelj njegovog dostojanstva i to je ona zadnja crta obrane ljudskog dostojanstva. Na kraju, dom je i ustavna kategorija u Ustavu."

Zato su pozvali kolege u Saboru da rasprave ovaj problem i krenu sa zajedničkom inicijativom prema Vladi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara