Sabor o smanjenju broja članova biračkih odbora za EU izbore: Oporba smatra da se može uštedjeti na druge načine

Foto: FAH

ŠTEDJETI treba, pa i na izborima, suglasila se danas i saborska većina i oporba, no oporba propituje je li pravi način za to smanjenjem broja članova biračkih odbora, kako to predlaže Vlada.

Uoči europskih izbora u svibnju, Vlada predlaže da se izmjeni Zakon o izboru članova u Europski parlament i uštedi 13,2 milijuna kuna.

S obzirom da se glasuje na samo jednom listiću, Vlada predlaže da birački odbori umjesto deset imaju po šest članova, a da svako općinsko, odnosno gradsko izborno povjerenstvo ima u svojoj nadležnosti najmanje 10 biračkih mjesta, objasnio je ministar uprave Arsen Bauk.

Laburisti amandmanom traže da se broj biračkih mjesta poveća na 20, ali se ne slažu sa smanjenjem broja članova biračkih odbora, traže da ostane po pet članova i pet zamjenika, dakle deset.

Prijedlog smanjenja članova došao od DIP-a

Te amandmane treba razmotriti, kaže Peđa Grbin (SDP) suglasan da je neprimjereno da kod dva susjedna biračka povjerenstva jedno nadzire 46 biračkih mjesta, odnosno odbora, a drugo povjerenstvo samo dva odbora.

Skoro polovica općinskih izbornih povjerenstava pokriva manje od pet biračkih mjesta, naglašava i ministar Bauk koji tumači da je prijedlog o smanjenju broja članova biračkih odbora došao od DIP-a.

Do glasovanja o zakonu konzultirat ćemo se s Državnim izbornim povjerenstvom (DIP) , najavio je ministar, tumačeći da je u nadležnosti DIP-a i određivanje biračkih mjesta, a lokalni čelnici nemaju utjecaja na to.

Klub HDZ-a smatra da se 13 milijuna kuna moglo i drugačije uštedjeti. Naknada od 300 kuna članovima biračkih odbora može se smanjiti na razinu dnevnice, kaže Frano Matušić (HDZ) tumačeći da deset članova biračkih odbora ima rezon u činjenici da dio članova odlazi do bolesnih i birača koji ne mogu izaći na glasačko mjesto.

HDZ: Neravnopravnost hrvatskih državljana izvan Hrvatske

I Milorad Pupovac (SDSS) propituje je li smanjenje broja članova biračkih odbora jedini način za uštedu. Neće li se time dovesti u pitanje princip da sve parlamentarne stranke mogu dati svoje predstavnike u odbor, odnosno hoće li "kolač dijeliti samo velike stranke, a male dobiti tek mrvice koje će pasti sa stola", pita Pupovac.

Suglasan je da nije mala stvar na jednom izbornom ciklusu uštedjeti 13,2 milijuna kuna, tim više što Hrvatska ima pet izbornih ciklusa.

HDZ upozorava na neravnopravnost hrvatskih državljana izvan Hrvatske koji mogu glasovati samo u konzularnim predstavništvima, s tim da se prije moraju registrirati. Zamislite, kako je nekoj starijoj osobi u BiH putovati 200 kilometara do birališta, kazao je Matušić.

HDSSB-u je prihvatljiv prijedlog da jedno izborno povjerenstvo pokriva 20 biračkih odbora, a Boro Grubišić predlaže i da se čim prije postojeće kartonske glasačke kutije zamjene prozirnima. To nije skupo, kutije su trajne i izbjegle bi se manipulacije, rekao je Grubišić.

Na dnevnom redu i golf igrališta

Za ministra uprave Arsena Bauka bitno je da se oko zakona postigne konsenzus, pa je tako prihvaćen amandman laburista da izborno povjerenstvo pokriva minimalno 20 biračkih mjesta. Raspravljali su zastupnici i o izmjenama Zakona o šumama kojima bi se golf igrališta i kampovi, ako su predviđeni prostornim planovima, mogli graditi i na šumskom zemljištu. Dok vladajući time žele privući investitore, iz HDZ-a poručuju.

"Šume i šumsko zemljište ovim zakonom gube bilo kakvu zaštitu i moguće je i označavaju prodaju i privatizaciju Hrvatskih šuma", rekao je Branko Bačić.

"I dalje se stječe dojam kako se ova Vlada jako, jako potrudila da pomogne nekom od golf posebnih investitora", istaknula je Đurđica Sumrak.

Zbog niza dvojbi iz oporbe ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina prihvatio je da Zakon ipak ide u dva čitanja.

Laburisti: Otvaramo nove sumnje u regularnost izbora

"Klub zastupnika Hrvatskih laburista – Stranke rada smatra lošim Vladin prijedlog izmjena i dopuna Zakona o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske budući da iskustva dosadašnjih izbora pokazuju da je mogućnost manipulacija i utjecaja na rezultate izbora vezana ponajprije uz biračko mjesto.

Stoga prijedlog Vlade RH da se broj članova biračkog odbora smanji s deset na šest radi uštede od 13 milijuna kuna u državnom proračunu smatramo štetnim za razvoj demokracije i političke kulture u RH.

Dosadašnje rješenje s deseteročlanim biračkim odborima u kojima su ravnomjerno bili zastupljeni predstavnici vladajućih i oporbenih stranaka smanjilo je broj prigovora i sumnji u pravovaljanost izbornog procesa. Zbog tih pozitivnih iskustava smatramo kako bi bilo uputno zadržati postojeće rješenje kako se ponovno ne bi otvorio prostor za sumnje u regularnost izbornog procesa.

"Smanjenje broja članova broja biračkih odbora ne smatramo dobrim načinom uštede, nego mislimo da može otežati provođenje izbora”, poručio je u ime Kluba Dragutin Lesar predlažući amandmanom brisanje tog članka.

Veće uštede, pojasnio je, mogu se postići promjenom odredbe da se općinska, odnosno, gradska izborna povjerenstva formiraju za najmanje 20, a ne 10 biračkih mjesta kako predlaže Vlada. Laburisti su podnijeli i amandman za povećanje tog broja na 20 biračkog mjesta (s izuzetkom za područje otoka), kojega je Vlada na telefonskoj sjednici, za razliku od prethodnog, i prihvatila.

Žalimo što Vlada nije prihvatila oba amandmana Kluba zastupnika Hrvatskih laburista, jer bismo samo na taj način došli do cjelovitog rješenja i kompromisa koji bi pomirio potrebe štednje, ali i dao solidno jamstvo da neće biti sumnji u rezultate izbora na biračkim mjestima", priopćili su Laburisti.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara