Sabor podržao izmjene Zakona o porezu na dobit: Banke mogu otpisati građanima dio stambenih kredita

Sabor podržao izmjene Zakona o porezu na dobit: Banke mogu otpisati građanima dio stambenih kredita

Foto: Hina

SABORSKI klubovi SDP-a, HNS-a i Hrvatskih laburista podržali su danas izmjene Zakona o porezu na dobit koje, među ostalim, poslovnim bankama omogućuje da poreznu osnovicu umanje za iznos otpisanih potraživanja socijalno ugroženih građana.

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac rekao je da se izmjenama Zakona o porezu na dobit poslovnim bankama omogućuje da poreznu osnovicu umanje za iznos otpisanih potraživanja socijalno ugroženih građana, kojima mjesečna rata kredita značajno ugrožava egzistenciju, ili kako bi se spriječilo provođenje ovrhe nad jedinom stambenom nekretninom.

Izmjenama zakona banke mogu otpisati dio kredita i dugova poduzećima, pravnoj osobi ili obrtniku ako se utvrdi da otplata znatno ugrožava nastavak njegovog poslovanja.

"Ovom mjerom se nadamo da ćemo znatno olakšati postupak otpisa jednog dijela nenaplaćenih potraživanja banaka prema građanima", kazao je Lalovac.

Naveo je i da je 31. listopada ukupno bilo blokirano 22,6 milijardi kuna građana, od kojih se dvije trećine ovrha nad računima odnosilo na financijske institucije, i to za stambene kredite i za kredite po tekućim računima i nenamjenske kredite.

Također, izmjene zakona omogućuju jednokratno otpisivanje potraživanja od fizičkih osoba ako je dug do 2000 kuna zastario i ako je otpisan do 31. prosinca 2013. godine.

Lalovac je naglasio da će izmjene zakona donijeti i porezne olakšice tvrtkama koje posluju na potpomognutim područjima i u gradu Vukovaru koje su do sada plaćale 15 posto poreza na dobit, a od 2014. ga više neće plaćati.

"Rijetko koji zakoni nose taj bonus i građanima i poduzetnicima"

Tijekom rasprave predstavnici klubova SDP-a i HNS-a Hrvoje Nekić i Srđan Gjurković, istaknuli su prednosti koje donosi i građanima i poduzetnicima. "Rijetko koji zakoni nose taj bonus i građanima i poduzetnicima", kazao je Gjurković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potporu zakonu dala je i Nansi Tireli (Hrvatski laburisti), ali je upozorila i kako, iako postoji mogućnost da banke otpišu potraživanja po osnovi kredita, to ne znači da će one to i učiniti.

"Ako banke potražuju otplatu kredita i za te kredite imaju garanciju u hipotekama, nigdje ne piše da se banke nekretnina, odnosno hipotekarnih garancija moraju odreći da bi se olakšalo bilo kojem građaninu Republike Hrvatske", kazala je Tireli.

Ističući kako se socijalna politika mora voditi kroz akte socijalne politike, Ivan Šuker (HDZ) istaknuo je da se u izmjenama zakona ne rješava i problem jamaca, koji su se našli na prosjačkom štapu i banke su im izvršile ovrhe.

Ministar financija Slavko Linić na kraju rasprave istaknuo je kako Vlada tim izmjenama zakona pomaže građanima, a ne bankama. Osvrćući se na Šukerov prijedlog da se pomogne i jamcima, Linić je odgovorio kako napokon treba shvatiti da svatko odgovara za svoje postupke.

"Kad ćemo jednom shvatiti da svatko odgovara za svoje postupke?"

"Mi bismo sad trebali naći rješenje i za te jadnike koji zaista plaćaju ne svoj dug nego tuđi dug. O čemu mi to pričamo? Kad ćemo jednom shvatiti da svatko odgovara za svoje postupke?" upitao se ministar Linić.

Zastupnici nisu raspravili izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak jer prije toga moraju raspraviti i prijedlog zakona o regionalnom razvitku, koji će odrediti kriterije po kojima će neka lokalna jedinica samouprave biti određena kao područje od posebne državne skrbi.

Potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec rekla je kao se u vezi s prijedlogom toga zakona trebaju obaviti još neke konzultacije i usklađivanja i zbog toga o njemu Sabor neće raspravljati večeras.

Zastupnici su bez veće rasprave dali potporu izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara