Sabor prihvatio izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju: Niže kamate na kredite u švicarcima

Sabor prihvatio izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju: Niže kamate na kredite u švicarcima

Foto: Hina

SABOR raspravlja o izmjenama Zakona o područjima državne skrbi, Zakonu o brdsko-planinskim područjima, Zakonu o obnovi i razvoju Vukovara. Kada je sustav potpora posebnim područjima u pitanju, ključne novine istaknuo je zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branka Grčića, Jakša Puljiz.

"Moramo biti svjesni da neke jedinice koje trenutno primaju milijune kuna iz državnog proračuna, nisu nerazvijena područja u hrvatskom kontekstu. U europskom jesu, ali u našem kontekstu nisu. Mi moramo optimizirati i bolje usmjeravati sredstva iz državnog proračuna, koja su ograničena. To je cijela ideja", poručio je Puljiz.

80 jedinica izlazi iz sustava jer su razvijenije od 75 posto prosjeka države, a 105 ulazi u sustav. Na potporama će se uštedjeti 80 milijuna kuna u 2014. godini.

Saborska oporba: Mnoge općine neće preživjeti Vladine mjere

Saborska oporba upozorila je danas kako mnoge općine neće preživjeti učinke koje će donijeti izmjene zakona o područjima posebne državne skrbi, o brdsko-planinskim područjima te o obnovi i razvoju Vukovara.

Mjerama koje predlaže, Vlada potiče velike gradove, a male općine nastavlja kažnjavati, ocijenio je zastupnik Ante Sanader (HDZ) u nastavku sjednice Hrvatskog sabora, tvrdeći kako mnoge općine neće preživjeti učinke Vladinih mjera.

Aktualna vlast je u Planu 21 najavljivala decentralizaciju, no ovdje se zapravo radi o novoj centralizaciji, tvrdi Sanader.

Sve što nije uništeno oružjem u srpskoj agresiji, sada će se uništiti perom, naglasio je zastupnik Ante Babić (HDZ), dodajući da će samo njegov Imotski u proračunu izgubiti sedam milijuna kuna ili petinu svojih prihoda.

Jadan je onaj koji na račun sirotinje, onih koji su stradali, kojima je sve srušeno, ide puniti proračun, kaže Ivan Šuker.

Branko Hrg (HSS) iz svega iščitava namjeru ukidanja nekih jednica. Prvo će se, kaže, dokazivati da neke nisu fiskalno sposobne, a u slijedećem koraku ići će se na njihovo ukidanje.

Laburist Branko Vukšić Vladi predbacuje da parcijalno rješava probleme.

Vlada aspirinima pokušava liječiti tešku bolest, kaže Vukšić i podsjeća se u protekle dvije godine nikada nije ozbiljno raspravljalo o regionalnom razvoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Situacija u državnom proračunu je takva da smo određene rezove morali povući, rekao je zamjenik ministra regionalnog razvoja Jakša Puljiz, koji odbacuje oporbene tvrdnje i uvjerava da najsiromašnije jedinice neće biti zakinute.

Vlada je, uvjerava, pokušala maksimalno smanjiti razinu rezova, ali neke je poteze morala povući pogotovo jer bi 1. siječnja 2015. u potpunosti trebala zaživjeti nova kategorizacija prema indeksu razvijenosti.

Država godišnje za brdsko-planinska i područja posebne državne skrbi te grad Vukovar samo kroz porezne olakšice i transfere iz državnog proračuna izdvaja 1,3 milijarde kuna godišnje, navodi Puljiz. Dodaje kako se financijski učinak predloženih mjera kreće oko 60-ak milijuna kuna.

U slučaju Zakona o područjima posebne državne skrbi riječ je o 40 do 45 milijuna kuna učinka na prihode lokalne samouprave, a u brdsko-planinskim područjima oko desetak, precizirao je Puljiz.

Nezavisni zastupnik Damir Kajin izračunao je da je Vladin paket mjera 'težak' oko sto milijuna kuna. To će, zaključuje, daleko više pogoditi lokalne jedinice, nego pomoći državi.

Jednoglasno prihvaćen Zakon o potrošačkom kreditiranju

Izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju prihvaćene su u Saboru i to jednoglasno sa 101 glasom. Cilj je pomoći građanima opterećenima kreditima. Konkretnu pomoć osjetit će zaduženi u švicarskim francima smanjenjem kamatne stope na 3,23 posto. Posljedica je to dogovora banaka, HNB-a i Vlade koja je amandmanom intervenirala u Zakon. Zamjenik ministra financija Boris Lalovac je objasnio:

"To je kamata s diskontom od 3,23%. Znači, bitni su službeni podaci Hrvatske narodne banke i bitno je reći da bi takav iznos kamate vrijedio sve dokle vrijede ove izvanredne okolnosti aprecijacije tečaja više od 20%. Kada ti uvjeti više ne budu, te kamatne stope neće više vrijediti i to je isto pojašnjeno i dorađeno u ovom amandmanu. Također je bitno reći da se svi dodatni troškovi ne smiju zaračunavati na korisnike kredita", rekao je Lalovac.

Izmijenjen Zakon o javnoj nabavi

Sabor je danas izmijenio Zakon o javnoj nabavi, čime je prag tzv. bagatelne nabave sa sadašnjih 70.000 povećan na 200.000 kuna za nabavu roba i usluga te 500.000 kuna za nabavu radova.

Iako su zastupnici vladajuće koalicije na sjednicama radnih tijela bili protiv takvog povećanja praga, danas su se izjasnili protiv prijedloga matičnog Odbora za gospodarstvo da se zakon ne donosi po hitnom postupku, nego da se o njemu provede još jedno čitanje.

Većina ih je glasovala za izmjene zakona, a suzdržani su ostali jedino SDP-ovi Igor Rađenović i Josip Kregar.

Sabor je izmijenio i Zakon o obrtu, čime je doprinos za Hrvatsku obrtničku komoru ograničen na dva posto osobnog odbitka po porezu na dohodak, odnosno najviše 44 kune.

Donesen je i novi zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, koji bi trebao pojednostaviti korištenje tog prava.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara