Saborski Odbor za pravosuđe podupro izmjene "lex Perkovića", Šeks: Gdje je nestao, ne čovjek kako kaže Bare, već nalog

Foto: FAH

SABORSKI odbor za pravosuđe podržao je Vladin prijedlog izmjena Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, tzv. 'lex Perković'. Izmjenama se ukida vremensko ograničenje za provedbu europskog uhidbenog naloga, ali tek od 1. siječnja 2014. godine.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je da mu nije jasno čemu toliko žestoka rasprava u javnosti o ovom pitanju.

"To nije bitka, tu nema pobjednika, poraženih. To je jednostavno jedan dijalog, jedan od mnogih koji ćemo voditi u budućnosti, moramo se na to svi naučiti. Ako hoćemo neki rok, imamo ga pravo tražiti i kao što vidite imamo ga pravo dobiti i tako se moramo ponašati. Dugo smo pregovarali, 12 godina, pa nam se to malo usadilo u svijest pa čim nešto dođe iz Bruxellesa mi pitamo koliko trebamo visoko skočiti pa skačemo, ali to nije to", poručio je Miljenić.

Kosor bez podrške

Većina nije podržala prijedlog Jadranke Kosor u kojem je tražila da ukidanje vremenskog ograničenja stupi na snagu odmah. Nije podržan ni prijedlog grupe zastupnika iz redova HDZ-a, HDSSB-a i Hrvatskih laburista koji su tražili da se 'lex Perković' stavi van snage i vrati na pozicije iz 2010. godine. HDZ-ov Davorin Mlakar.

"Hajde jednom budite pametni, poslušajte i stavite ovaj Zakon izvan snage u roku od osam dana, pa onda krenite ponovo i učinite nešto kvalitetnije od ovog što ste do sada imali", rekao je Mlakar.

Ministar pravosuđa pojasnio je da to nije moguće jer bi se vraćanje na pozicije iz 2010. godine prekršile brojne direktive EU. HDZ-ov Vladimir Šeks imao je niz pitanja, a zanimalo ga je i gdje je konkretni  nalog, aludirajući na uhidbeni nalog za Josipa Perkovića.

"Mi znamo kakva je procedura. Da li je on došao kod Vas u ministarstvo Prema mojim informacijama, na sudovima se ne nalazi. Njemački izvori preko naših medija govore da je poslan u Hrvatsku. Gdje je nestao, ne čovjek kako kaže Bare, nego europski uhidbeni nalog",  pitao je Šeks.

" Što se tiče konkretnog zahtjeva ne znam gdje je i ne zanima me zato što Ministarstvo pravosuđa u provedbi europskih uhidbenih naloga nema ulogu", odgovorio je Miljenić.

Dodao je  i da je u Hrvatsku do sada stiglo 125 europskih uhidbenih naloga, 27 zahtjeva je realizirano, 52 osobe iz tih zahtjeva ne nalaze se u Hrvatskoj, u devet slučajeva su zemlje koje su slale zahtjeve od njih odustale , a 25 predmeta ne može se obraditi zbog vremenskog ograničenja koje je još uvijek na snazi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara