Saborski zastupnici složni: Radnike treba zaštititi u slučaju stečaja!

Foto: Goran Mehkek/Cropix

HRVATSKI sabor sjednicu je nastavio raspravom o izmjenama i dopunama zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poduzeća. Zastupnici u Saboru sinoć su do kasno raspravljali o rebalansu proračuna kojeg je tijekom dana predstavio i branio ministar financija Slavko Linić. Prijedlogom proračuna predviđeno je smanjenje rashoda za 874 milijuna kuna, a prihodi bi trebali biti manji za 250 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi su se saborski klubovi složili da radnike u slučaju stečaja treba zaštiti te podržali izmjene Zakona o potraživanju radnika u slučaju stečaja poslodavca. U svrhu zaštite radnika preciznije se regulira isplata potraživanja radnika kroz državnu Agenciju za osiguranje radničkih potraživanja.

Agencija radnicima osigurava isplatu neisplaćenih plaća za posljednja tri mjeseca prije otvaranja stečaja odnosno prije prestanka radnog odnosa ako je prestao unutar tri mjeseca prije otvaranja stečaja, i to u visini minimalne plaće, koja trenutno iznosi 2.814 kuna. Za isti period Agencija isplaćuje i naknade za bolovanje na teret poslodavca, kao i naknadu plaće za neiskorišteni godišnji odmor te otpremninu u visini polovice najvišeg iznosa zakonom propisane otpremine.

"U devet godina postojanja ove Agencije isplaćeno je 30.126 zahtjeva, ukupno je država preko Agencije isplatila 363 milijuna 290 tisuća i 337 kuna. Dakle, ogromna sredstva", istaknuo je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara