Sada je i službeno: Vlada traži savjetnika za prodaju Hrvatske poštanske banke

Sada je i službeno: Vlada traži savjetnika za prodaju Hrvatske poštanske banke

Foto: Davor Pongračić (Cropix)

VLADA Zorana Milanovića donijela je danas odluku o traženju investitora za Hrvatsku poštansku banku. Naime, Vlada je objavila kako namjeravaju prodati vlasnički udjel države do 51.46 posto u kapitalu Hrvatske poštanske banke (HPB) kao i da namjeravaju napraviti dokapitalizaciju banke kroz novu emisiju dionica putem javne ponude ili privatnim plasmanom.

HPB ne može samostalno izaći iz faze stabilizacije

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Razlozi ovakve Odluke Vlade su velika zavisnost HPB-a o dopunskom kapitalu i njegova iznimno visoka cijena, ali prije svega okolnost da strateško pitanje kapitala HPB-a nije riješeno ni nakon dokapitalizacija koje je banka provela u ranijim razdobljima", stoji u obrazloženju Vlade u kojem se dodaje da HPB ne može samostalno pronaći kvalitetan izlazi iz sadašnje faze stabilizacije i konsolidacije poslovanja bez pronalaska definitnov rješenja problema kapitala.

Na stolu Vlade tako se našao prijedlog odluke o provođenju postupka izbora savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Hrvatske poštanske banke d.d.,  a koji je na koncu i prihvaćen.

"Ministarstvo financija se temeljem ove Odluke zadužuje na provedbu cjelokupnog izbora savjetnika za postupak privatizacije HPB-a i to kroz proces javnog nadmetanja u otvorenom postupku javne nabave radi nabave predmetnih usluga savjetnika za privatizaciju, kao i samog provođenja gore opisanog postupka prodaje vlasničkog udjela RH, odnosno privatizacije i dokapitalizacije HPB-a", stoji u obrazloženju Odluke. 

U proračunu nema sredstava za dokapitalizaciju

"U proračunu sredstva za dokapitalizaciju banke nema", priznao je ministar financija Slavko Linić i objasnio da Vlada prodaje 51,46 posto vlasništva.

Vlada je predstavila i model privatizacije brodogradilišta. Na idućoj sjednici Vlade uputit će poziv radnicima Uljanika za radničko dioničarstvo. Druga faza je dokapitalizacija, a nakon toga će Vlada s privatiziranim Uljanikom potpisati ugovor o kupnji brodogradilišta 3. Maj. Sve to trebalo bi biti okončano do kraja godine

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara