Sada je službeno: Nakon Washingtona, i u Coloradu legalizirana marihuana!

Sada je službeno: Nakon Washingtona, i u Coloradu legalizirana marihuana!

Foto: Ilustracija

AMERIČKE savezne države Colorado i Washington legalizirale su marihuanu! Legalizaciju su još u studenom izglasali građani na referendumu. Novi zakon na snagu je u saveznoj državi Washington stupio na snagu prije nekoliko dana, a od jučer je isti zakon na snazi i u Coloradu. U Coloradu je za legalizaciju marihuane glasalo oko 53 posto.

Naime, nije neuobičajeno da se referendumi o različitim pitanjima u SAD-u provode paralelno s izborima. Osim što su birali predsjednika, te članove oba doma Kongresa, birači u tri države početkom studenog su se izjašnjavali o marihuani. U Coloradu, Oregonu i Washingtonu tako je bila predložena legalizacija marihuane, a u Massachusettsu, Arkansasu i Montani bilo je predloženo dopuštanje korištenja marihuane u medicinske svrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Coloradu je za legalizaciju marihuane glasalo oko 53 posto. U saveznoj je državi jučer na snagu stupio "amandman 64", prema kojem je svakoj osobi starijoj od 21 godine dopušteno posjedovanje 25,8 grama marihuane za osobne potrebe. Ipak, i dalje je na snazi zabrana konzumiranja marihuane na javnim mjestima.

Na lokalnoj razini marihuana bi tako mogla postati unosan biznis, od kojeg će dio kolača ubirati i država. U Coloradu je već najavljeno da će se marihuana oporezivati na sličan način kao i alkohol, a sredstva koja će tako pristići u federalni proračun koristit će se prvenstveno za ulaganja u obrazovnu infrastrukturu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara