"Samo jedna od 10 osoba kojoj je potrebna palijativna skrb da bi joj se ublažila patnja, dobije potrebnu pomoć"

Ilustracija: Arhiva

SAMO mali broj ljudi na zalasku svog života ima pristup palijativnoj skrbi, doznaje se u utorak iz prve globalne studije o skrbi za stare i nemoćne koju je objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

"Samo jedna osoba od 10 koja ima potrebu za palijativnom skrbi kako bi joj se ublažila patnja, dobije potrebnu pomoć", stoji u istraživanju pod nazivom "Globalni atlas palijativne skrbi" koje su zajedno objavili WHO i Svjetski savez za palijativnu skrb (WPCA).

WHO ističe da je pristup palijativnoj skrbi "ljudsko pravo" i dodaje da svake godine ima 20 milijuna pacijenata na samrti kojima je potrebna takva skrb. Među njima je šest posto djece.

Prema podacima WHO-a, samo 20 zemalja ima primjereni sustav palijativne skrbi. Radi se o Australiji, Austriji, Belgiji, Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj, Hong Kongu, Islandu, Irskoj, Italiji, Japanu, Norveškoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Singapuru, Švedskoj, Švicarskoj, Ugandi, Velikoj Britaniji i SAD-u.

Palijativna skrb je sveobuhvatna (zdravstvena, psihološka, socijalna i duhovna) skrb s ciljem pružanja potrebne njege bolesnicima s neizlječivom bolešću koja značajno skraćuje životni vijek. Nastoji se ublažiti bol i podići kvaliteta života bolesnika neizlječivih ili složenih bolesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara