Samohvala vladajućih i kritika oporbe uoči godišnjice osvajanja vlasti: "Bojimo se što će biti iduće godine"

Foto: Admir Buljubašić/Cropix

PREDSJEDNIK HDZ-a Tomislav Karamarko danas je na konferenciji za novinare izjavio da Vladi za prvih godinu dana na vlasti ne može dati prolaznu ocjenu te da se Plan 21 pokazao kao obmana i izborna prijevara.

"Od 21 točke tog plana, ostvarena je samo točka 22 - temeljito čišćenje kadrova koji ne pripadaju njihovim strankama, bez obzira na stručnost. Vlada je smijenila desetke stručnih ljudi koji su pregovarali s EU i dobro poznaju briselske hodnike, a na njihova je mjesta dovela nesposobnu momčad iz partijskih prostorija", kazao je Karamarko.

Zaključio je da je aktualna Vlada neuspješna, loša i da nije učinila ništa korisno te da svoju nesposobnost kompenzira bahatošću.

"Pokušavaju proračunske rupe popuniti na nasilan način, poreznom politikom koja je, uz poskupljenje energenata, potpuno destimulirala poduzetnike. Možemo očekivati da će uskoro za sve okriviti narod, jer, uz ovakvu vladu, treba promijeniti narod", rekao je Karamarko.

Dodao je i da ne razumije kome ide u prilog smanjenje stope poreza na dijamante, krzno i drugu luksuznu robu. "Možda onima koji se sada skijaju na elitnim skijalištima u Austriji, ali građanima sigurno ne", zaključio je predsjednik HDZ-a.

Leko: Idemo smjerom kojim želimo

"Vladajuća koalicija je u skladu sa svojim obećanjima odrađivala prvu godinu mandata", komentirao je predsjednik Sabora Josip Leko.

"Nismo naravno postigli sve što želimo, ali idemo smjerom kojim želimo. Dakle, moramo se osloniti na vlastite snage. To je što smo željeli i to radimo nadam se na najbolji način ili na vrlo dobar način. Uvijek se može bolje", istaknuo je Leko.

Linić: Poduzetnici nisu znali iskoristiti ponuđeno

Od samog početka okrenuli smo se poduzetnicima, no oni nisu znali iskorisiti ponuđeno, pravda se posljednjih dana ministar finacija Slavko Linić, koji je nabrojao vladine poteze.

"Smanjili smo zdravstveni doprinos za dva indeksna poena, smanjili davanja za šume i isto tako umanjili neka druga daavanja prema državi. Također smo omogućili da ako ostvare dobit, ne moraju platiti porez na dobit, ako to koriste za reinvestiranje", istaknuo je Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maras oduševljen postignutim

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras pohvalio se pak danas radom svog resora. Ukupni prihodi malog i srednjeg poduzetništva porasli su za 1,5 posto u odnosu na lani, a kroz Poduzetnički impuls otvoreno je 3000 novih radnih mjesta. Posebno je istaknuo Zakon o poticanju poduzetništva.

"Ja odgovorno tvrdim nakon donošenja zakona u 10. mjesecu ove godine da je Hrvatska konkurentnije i atraktivnije mjesto za investitore nego što je to bila prije. Sljedeće godine očekujemo značajan broj investicija na temelju tog zakona i otvaranje novih radnih mjesta", poručio je Maras.

Pusić: Obavili smo ogroman posao

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ocijenjuje kako je u prvoj godini mandata obavljen ogroman i značajan posao. Posebno je istaknula dva ključna momenta.

"Jedno je pozicioniranje u međunarodnim odnosima, a druga ključna komponenta je priprema za oporavak gospodarstva. Tu je napravljeno dosta, ali ima još puno posla kojeg treba napraviti. Što se mene tiče, ja bih rekla da sam zadovoljna s poslom koji smo obavili, ako to uzmemo kao prvi od četiri koraka", kazala je Pusić.

Hrelja: Dužni smo ispriku građanima

Da se moglo bolje smatra predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja.

"Naravno da smo dužni, ajmo reći, jednu ispriku da se gospodarstvo nije pokrenulo u dovoljnoj mjeri i sve ono što smo očekivali i najavljivali. Međutim, teško je to postići ako svakodnevno imate novi kostur iz ormara", naglasio je Hrelja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara