Sanader zatražio oslobađajuću presudu: To što radi DORH nije ni Staljin radio

Foto: Hina

SUĐENJE u slučaju Fimi media nastavljeno je iznošenjem završnih riječi obrane Ive Sanadera.

Njegov odvjetnik Čedo Prodanović naglasio je da u postupku nisu dokazana kaznena djela za koja se Sander tereti te da svojima iskazima optužnicu nisu potkrijepili ni brojni svjedoci. Tvrdnje da je Sanader organizirao kriminalno udruženje s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, nisu točne.

Upravo suprotno, Sanader je, ističe Prodanović, ukazivao na nezakonitosti kad bi za njih imao saznanja pa je tako tražio smjenu Branke Pavošević kada je saznao da ne obavlja korektno svoj posao šefice računovodstva.

Cijela optužnica, tvrdi Prodanović, temelji se samo na iskazu Mladena Barišića, koji je 21 put davao iskaz i to pun kontradikcija. Materijalnih dokaza nema, a na osnovu nevjerodostojnog Barišićeva svjedočenja ne može se izreći osuđujuća presuda, zaključio je Prodanović.

Prodanović: Barišićevi iskazi nisu dovoljni za osuđujuću presudu

"Nije dokazano da je Sanader počinio kaznena djela za koja se tereti", rekao je u završnom govoru u slučaju Fimi media na Županijskom sudu u Zagrebu njegov odvjetnik Čedo Prodanović.

"Materijalnih dokaza za tvrdnju da je Sanader organizirao kriminalno udruženje s ciljem izvlačenja novca iz javnih tvrtki nema te se cijela optužnica temelji na kontradiktornim iskazima Mladena Barišića, rekao je Prodanović.

Činjenica da je Barišić u 21 istupu pred sudom konstantno mijenjao iskaz dovoljno je da mu se ne može vjerovati, a kamoli izreći osuđujuća presuda, zaključio je Prodanović.

Dodao je i da je 51 svjedok u postupku u nekom dijelu negirao Barišićev iskaz, a dio i njegove tvrdnje da je bivši premijer na sastanku u Vladi direktorima javnih tvrtki naložio suradnju s Fimi medijom.

I brojni drugi svjedoci na sud su došli slučajno, istaknuo je branitelj te nisu imali nikakvih direktnih saznanja o navodnim Sanaderovim kaznenim djelima već im se priča svodila na jedan izvor saznanja Mladena Barišića, kojem se ne može vjerovati, zaključio je Prodanović. Dodao je i da je Sanader u nekoliko navrata kada je posumnjao na nezakonitosti, na njih i ukazivao.

U nastavku današnjeg ročišta završne riječi izreći će i prvooptuženi Ivo Sanader.

Za bivšeg premijera, USKOK je zatražio najveću moguću kaznu zatvora, koja ne može biti duža od 15 godina, te da mu se oduzme imovina vrijedna gotovo 24 milijuna kuna. HDZ je jučer zatražio oslobađajuću presudu. Njihovi pravni zastupnici ponovili su da je HDZ zapravo oštećen u cijeloj aferi djelovanjem pojedinaca koju su nastupali vanstranački za vlastiti džep.

Sanader zatražio oslobađajuću presudu

"Ne postoji nijedan dokaz protiv mene, a cijela optužnica temelji se na iskazima nevjerodostojnih svjedoka zbog toga tražim oslobađajuću presudu", rekao je u završnom govoru u slučaju Fimi media Ivo Sanader.

Bivši premijer je naglasio kako se i u ovom postupku ponovio isti model po kojem su optuženici, koji su počinioci kaznenih djela, okrivili njega u zamjenu za blažu kaznu. Sanader je ponovio da je žrtva političkog progona po nalogu Jadranke Kosor koja se, tvrdi Sanader, uplašila njegovog povratka u politiku.

Sanader: DORH vodi postupke kako to "ni Staljin nije radio"

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader danas je u završnom govoru odbacio optužbe za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih ustanova i tvrtki preko markentinške agencije Fimi media, te optužio DORH da vodi postupke kako to "ni Staljin nije radio".

"Nadam se da je toj eri došao kraj", rekao je Sanader na zagrebačkom Županijskom sudu, predloživši sudskom vijeću da ga oslobodi krivnje jer na suđenju nije iznijet ni jedan dokaz protiv njega, već se optužbe temelje isključivo na iskazima njegovih suoptuženika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ti svjedoci, kazao je Sanader, imaju snažan motiv da ga terete, a to je ublažavanje sankcija. U svim postupcima, kaže, teretili su ga svjedoci koji imaju problem sa zakonom i koji su postali svjedoci optužbe.

"Većina ih je bila u istražnom zatvoru, a pušteni su na slobodu nakon što su mene teretili", rekao je Sanader dodavši kako ne postoji dokaz ni trag novca, već samo riječ ljudi koji su bili u zatvoru.

"Lov na vještice i medijska hajka neviđenih razmjera"

Kazneni progon protiv njega, tvrdi Sanader, pokrenuo je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić po političkom nalogu Jadranke Kosor, njegove nasljednice na dužnostima predsjednika Vlade i HDZ-a.

Nakon političkog naloga, kazao je Sanader, uslijedili su "lov na vještice i medijska hajka neviđenih razmjera" jer ga je, u nedostatku dokaza, u suradnji s medijima trebalo proglasiti krivim prije suđenja. Riječ je, kaže Sanader, o najintrigantnijem postupku u kojem je on u centru pozornosti suočen s monstruoznim optužnicama.

Sanader je ustvrdio također da je svu svoju imovinu stekao na zakonit način davno prije inkriminacije, kao i da je 1991. po povratku iz Austrije bio imućan, vozio Mercedes i imao umjetnine.

"Uskok može raditi što hoće, ali Uskok neće pisati noviju hrvatsku povijest jer nema historiografski ni politički autoritet", kazao je Sanader nazvavši to što Uskok radi "igrom sramoćenja".

I dalje vjeruje u Hrvatsku

Poručio je kako "i dalje vjeruje u Hrvatsku", unatoč tome što DORH radi zadnje četiri godine.

Sanaderova obrana zatražila je oslobađajuću presudu, ustvrdivši da se inkriminacija Sanadera isključivo temelji na iskazu bivšeg HDZ-ova rizničara Mladena Barišića, kojem se ne može vjerovati jer mijenja iskaze.

Sanaderov branitelj Čedo Prodanović rekao je kako je nelogično što bivši tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak kao glavni operativac stranke nije optužen, a smatra da je status svjedoka izborio terećenjem Sanadera.

Braniteljica Jadranka Sloković zaključila je pak kako je Sanaderu prekršeno pravo na pravično suđenje, prema kojem se okrivljenom moraju osigurati potrebno vrijeme i uvjeti za pripremu obrane.

Obrana je, kazala je Sloković, od početka iznosila prigovore da se kazneni postupci protiv Sanadera vode odvojeno, umjesto jednog jedinstvenog postupka. Uskok je to, tvrdi obrana, radio namjerno kako bi Sanadera u javnosti prikazao kao notornog zločinca koji je počinio brojna kaznena djela.

Javnost je bila dobro pripremljena medijskim hajkama, a Uskok je određene medije opskrbljivao tajnim dokumentima zbog čega je presumpcija nevinosti okrivljenika dovedena u pitanje, tvrdi obrana.

Zbog organiziranja skupine koja je preko agencije Fimi media izvukla 70-ak milijuna kuna iz državnih ustanova i tvrtki, Uskok za Sanadera traži najdulju zakonom predviđenu kaznu te oduzimanje 23,7 milijuna kuna, koliko iznosi nesrazmjer između imovine njegove obitelji i vlasništva čije porijeklo može dokazati.

Suđenje se nastavlja sutra završnim govorima ostalih optuženika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara