Sarkozy nakon ispitivanja zadržan u pritvoru: Trgovao utjecajem i dobivao tajne izvještaje?

Sarkozy nakon ispitivanja zadržan u pritvoru: Trgovao utjecajem i dobivao tajne izvještaje?

Foto: FAH

FRANCUSKO pravosuđe u utorak je odlučilo bivšega francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja (59) smjestiti u pritvor u sklopu otvorene istrage o navodnoj trgovini utjecajem, prenio je France presse. Sarkozy je priveden zbog sumnje da ga je mreža informatora izvještavala o tijeku odvojene istrage navodnih nepravilnosti u njegovoj izbornoj kampanji 2007. On odbacuje krivnju.

Odluka o pritvoru uslijedila je u trenutku širenja sve snažnijih glasina da se bivši predsjednik želi vratiti u politički život preuzimanjem vodstva konzervativne stranke UMP najesen. Bivši francuski predsjednik dovezen je jutros na ispitivanje u Nanterre, zapadno predgrađe Pariza u kojemu se nalaze uredi istražitelja. Njegov odvjetnik Thierry Herzog ispitan je u ponedjeljak i također zadržan u pritvoru.

Ovo je prvi put da je francusko pravosuđe smjestilo u pritvor jednoga bivšeg francuskog predsjednika. Prije Sarkozyja i Jacques Chirac je bio pod istragom, no nitko tko je obnašao tako visoku državničku dužnost dosad nije bio u pritvoru.

Pozicija u zamjenu za informacije

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istragom će se nastojati utvrditi je li Nicolas Sarkozy od višeg suca Gilberta Aziberta pokušao dobiti informacije o sudskoj odluci koja se odnosila na njega, a u zamjenu je Azibertu ponudio prestižno mjesto u Monaku.

Uz Sarkozyja i Herzoga, u pritvoru su zadržani i Azibert i viši sudac Patrick Sassoust, pa će istražitelji moći usporediti priče sve četvorice pritvorenika.

Glasnogovornik francuske vlade Stephane Le Foll rekao je da je Sarkozy podložan pravosuđu poput bilo koga drugoga. "Pravosudne vlasti provode istragu i trebaju je dovršiti", rekao je glasnogovornik Stephane Le Foll.

Bivši francuski čelnik našao se u središtu istrage pokrenute u proljeće 2013. o tome je li pokojni libijski čelnik Moamer Gadafi financirao njegovu predizbornu kampanju 2007. Istražitelji provjeravaju jesu li Sarkozy i njegov odvjetnik dobivali informacije o tom slučaju putem mreže informatora, za što se doznalo nakon prisluškivanja telefona, no sudska odluka čiji je sadržaj pokušao doznati na nedopušteni način i zbog koje je neposredno završio u pritvoru odnosi se na potpuno odvojeni slučaj Liliane Bettencourt.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara