Sarkozy tvrdi da nije kriv: Sutkinja me želi uništiti

Sarkozy tvrdi da nije kriv: Sutkinja me želi uništiti

Foto: FAH

BIVŠI francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je u srijedu da nije kriv, nedugo pošto je smješten u pritvor zbog "podmićivanja" suca, osudivši "političku instrumentalizaciju dijela sudstva".

"Otvoreno vam kažem, nemam si što predbaciti", poručio je novinarima privatne televizijske mreže TF1 i radija Europe 1 u svom prvom televizijskom nastupu nakon predsjedničkih izbora 2012. na kojima ga je pobijedio Francois Hollande.

Sarkozy nije bio potpuno jasan u vezi sa svojim eventualnim povratkom u politiku najesen i rekao je da "nikada" nije učinio ništa "što bi bilo u suprotnosti s pravnom državom" i da "nikada nije izdao ničije povjerenje".

Nicolas Sakrozy (59) je oštro kritizirao odluku da ga se 15 sati zadrži u pritvoru prije stavljanja pod službenu istragu u noći na srijedu.

"Želi me se poniziti smještajući me u pritvor koji nije normalan status", kazao je. "Nisu li me mogli pozvati da odgovorim na pitanja sudaca?", upitao se bivši francuski predsjednik (2007-2012).

"Sutkinja ima političku opsesiju uništiti osobu o kojoj treba voditi istragu"

Nakon pritvora, prinudne mjere koja dosad nije primjenjivana protiv nekog bivšeg francuskog predsjednika, Sarkozy je osumnjičen za kršenje profesionalne tajne te za podmićivanje i trgovanje utjecajem.

Za podmićivanje i trgovanje utjecajem moguća je kazna do deset godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši francuski predsjednik s desnice nazvao je optužbe "smiješnima" i doveo u pitanje nepristranost sutkinje Claire Thepaut koja je, rekao je, u Sindikatu sudstva (SM) kojeg smatraju lijevo orijentiranim i za koju sumnja da ima "političku opsesiju uništiti osobu o kojoj treba voditi istragu radi oslobađanja ili podizanja optužnice".

Sindikat je odmah optužio Sarkozyja da "potkopava ugled" sudaca.

Odgovarajući na novinarsko pitanje Sarkozy je u srijedu kazao da će "koncem kolovoza ili početkom rujna" reći hoće li se vratiti u politiku kao kandidat za predsjednika svoje stranke.

Zajedno s njim optuženi su njegov odvjetnik i prijatelj Thierry Herzog i državni odvjetnik u Vrhovnom sudu Gilbert Azibert.

Suci istrage žele utvrditi je li bivši predsjednik pokušao dobiti od Aziberta povjerljive informacije o sudskoj odluci u vezi s njim, a zauzvrat se on trebao zauzeti za njegovo imenovanje na ugledno mjesto u Monacu.

Istraga nastoji utvrditi je li Sarkozy upotrijebio svoj utjecaj kako bi došao do pojedinosti o istrazi o navodnim nepravilnostima u njegovoj pobjedonosnoj predizbornoj kampanji 2007.

Te optužbe protiv njega su odbačene u listopadu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara