Sastanak u Parizu: Pozivamo na strogu provedbu svih odredbi sporazuma iz Minska

Sastanak u Parizu: Pozivamo na strogu provedbu svih odredbi sporazuma iz Minska

Foto: Hina

RUSIJA, Ukrajina, Francuska i Njemačka pozvale su u utorak na "strogu provedbu sporazuma iz Minska", dok istovremeno proruski separatisti nastavljaju napade na stratešku luku Mariupolj na istoku Ukrajine, izvješćuje AFP.

"Pozivamo na strogu provedbu svih odredbi sporazuma iz Minska, počevši s potpunim prekidom vatre i povlačenjem teškog naoružanja", piše u zajedničkoj izjavi ministara vanjskih poslova četiriju zemalja nakon trosatnog sastanka pod predsjedanjem francuskog šefa diplomacije Laurenta Fabiusa.

"Tražimo jačanje posebne promatračke misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i produljenje mandata s osobljem, opremom i dodatnim financijama", dodaje se u zajedničkoj izjavi koju je novinarima pročitao francuski ministar.

Steinmeier: Svi bi trebali biti ambiciozniji u načinu provedbe pojedinih odredbi

U izjavi se strane pozivaju na punu suradnju s OESS-om i traži dozvola pristupa promatračima u svim zonama sukoba te "neometana dostava humanitarne pomoći na svim područjima zahvaćenim sukobima".

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je kazao novinarima da bi svi trebali biti "ambiciozniji u načinu provedbe pojedinih odredbi sporazuma iz Minska", priznavši da između dviju zaraćenih strana postoji "potpuni" nedostatak povjerenja.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je kratko izjavio da su razgovori bili korisni, dok je njegov ukrajinski kolega Pavlo Klimkin rekao da se "četvorka" nije složila oko formulacije kojom bi se osudio razvoj događaja u Debaljcevu, gradu kojeg su proruski separatisti netom zauzeli.

Ukrajinski diplomat koji je želio ostati anoniman je kazao da Rusi nisu htjeli taj sastanak u Parizu, ali da je Kijevu vrlo važno da se zadrži "politički pritisak Zapada na Moskvu".

Povlačenje trebalo početi prije više od tjedan dana

Proruski separatisti na istoku Ukrajine objavili su u utorak da počinju jednostrano povlačenje teškog naoružanja s linije bojišnice.

Ukrajina je pak dan ranije objavila da neće povući teško oružje jer separatisti neprestano krše prekid vatre.

Po sporazumu koji su u Minsku 12. veljače uz posredovanje Francuske i Njemačke potpisali Rusija, Ukrajina i separatisti povlačenje je trebalo početi prije više od tjedna, a odgađa se strane međusobno optužuju za kršenje primirja.

Ukrajina: ICRC traži uspostavu "humanitarnog prostora"

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) pozvao je u utorak na uspostavu "humanitarnog prostora" na istoku Ukrajine kako bi se omogućila dostava humanitarne pomoći stanovništvu u tom području, poprištu oružanog sukoba regularnih snaga i proruskih pobunjenika.

"Pokušat ćemo potaknuti sve strane da se dogovore oko uspostave svojevrsnog humanitarnog prostora unutar kojeg će se moći dostaviti humanitarna, obostrana i nepristrana pomoć svima kojima je to potrebno", izjavio je predsjednik IRC-a Peter Maurer na konferenciji za novinare u Moskvi.

Izrazio je zabrinutost zbog "teške situacije" na istoku Ukrajine gdje su mete napada i bolnice, a borbeno se djeluje i po gusto naseljenim područjima, što izaziva ogromne patnje stanovništva.

Maurer je također osudio "politizaciju humanitarne pomoći" koja otežava dostavu te pomoći.

Ukrajinske vlasti i SAD opetovano kritiziraju Rusiju zbog slanja humanitarnih konvoja na pobunjenička područja, no Kijev i Zapad vjeruju da Rusija pod okriljem humanitarne pobunjenicima dostavlja naoružanje.

Moskva očekivano niječe bilo kakvu umiješanost u sukob na istoku Ukrajine gdje je u 10 mjeseci borbi poginulo 5800 ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara