Saudijska Arabija najavila petodnevni prekid vatre u Jemenu

Saudijska Arabija najavila petodnevni prekid vatre u Jemenu

Foto: FAH

SAUDIJSKI ministar vanjskih poslova Adel Al Džubeir, čija zemlja predvodi arapsku vojnu koaliciju protiv šijitskih pobunjenika Hutija u Jemenu, rekao je u petak da će 12. svibnja u toj zemlji stupiti na snagu petodnevno primirje uz uvjet da ga pobunjenici poštuju.

"Odlučili smo da će primirje biti na snazi pet dana počevši od 12. svibnja u 23.00 sata po mjesnom vremenu, uz mogućnost produljenja ako se bude poštovalo", rekao je Al Džubeir na tiskovnoj konferenciji s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem, nakon što se Kerry u Parizu sastao s ministrima vanjskih poslova zemalja u Perzijskom zaljevu.

No dodao je da će primirje stupiti na snagu samo ako ga Huti i njihovi saveznici budu poštovali.

Ministar je ocijenio da je saudijski prijedlog "prilika da Huti pokažu kako su im na srcu interesi njihova naroda i Jemena".

Saudijska Arabija i njezini arapski saveznici pokrenuli su 26. ožujka zračnu kampanju na Jemen ne bi li spriječili šijitske pobunjenike koje podupire Iran da preuzmu kontrolu nad čitavom zemljom.

U toj operaciji je poginulo više od 1400 ljudi, a tisuće su ranjene, uglavnom civili, navodi UN.

"Sada sa sigurnošću znamo da će se u utorak u 23.00 sata po mjesnom vremenu u čitavom Jemenu proglasiti primirje pod uvjetom da Huti pristanu da ne bude ni bombardiranja, ni pucnjave ni pokreta vojske i manevara radi pregrupiranja. Ovo obećanje se može produljiti", istaknuo je Kerry.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara