Šef tajlandske vojske na televiziji objavio državni udar

Ilustracija: Guliver image/Getty images

ŠEF TAJLANDSKE kopnene vojske general Prayut Chan-O-Cha objavio je u četvrtak državni udar u izjavi na televiziji, nakon sedam mjeseci političke krize.

"Kako bi se zemlja vratila u normalu, oružane snage moraju uzeti vlast od 22. svibnja u 16 sati 30 minuta (po lokalnom vremenu)", kazao je.

General koji je objavio izvanredno stanje u utorak, upozorio je na nasilje u zemlji u kojem je poginulo 28 osoba od početka krize prošle jeseni.

"Svi Tajlanđani moraju ostati mirni, a dužnosnici moraju nastaviti raditi kao i obično", dodao je.

Do televizijske objave došlo je nakon drugog kruga pregovora između glavnih aktera krize, namijenjenog pronalaženju kompromisa.

Čelnici obiju strana odvedeni su s mjesta sastanka u vojnim vozilima, uz dobru zaštitu, neposredno prije objave državnog udara.

Događaji koji su doveli do sadašnjeg stanja počeli su prošle jeseni prosvjedima u kojima se zahtijevao odlazak Yingluck Shinawatre, predsjednice vlade od 2011. godine. Pravosuđe ju je smijenilo početkom svibnja.

Svijet zabrinut vojnim udarom na Tajlandu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedinjeni narodi, Sjedinjene Države i Europska unija sa zabrinutošću su u četvrtak reagirali na državni udar u Tajlandu.

Tajlandska vojska objavila je u četvrtak da je izvela državni udar kako bi civilne aktere sedmomjesečne političke krize prisilila na dijalog, suspendirala je ustav i prijelaznu vladu te zabranila okupljanje više od pet osoba.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki moon je rekao da je ozbiljno zabrinut time što je vojska preuzela vlast u Tajlandu i pozvao na povratak vlasti u ruke civila.

Europska unija u Bruxellesu je također pozvala na povratak demokraciji. "Od ključne je važnosti da se Tajland hitno vrati legitimnom demokratskom procesu", rekao je u priopćenju glasnogovornik visoke povjerenice EU za vanjsku politiku Catherine Ashton. U priopćenju se poziva na održavanje izbora "što je brže moguće",

Pentagon je objavio da će ponovno razmotriti vojnu pomoć Tajlandu i ostale kontakte s vlastima u Bangkoku.

Policijski sat u Tajlandu stupa na snagu noću s četvrtka na petak. Sve televizijske i radijske postaje morale su prekinuti redovito emitiranje i objaviti priopćenje novog vojnog režima. Prijelazni premijer Niwattumrong Boonsongpaisan i njegovi ministri dužni su javiti se do kraja dana vladi, objavila je vojska koja je suspendirala vladu te "ustav iz 2007., osim poglavlja o monarhiji", a na "snazi ostaje Senat".

Novi režim zabranio je svako okupljanje više od pet osoba "iz političkih razloga", a prekršitelji mogu dobiti kaznu od godine dana zatvora i 10.000 bahta (220 eura), objavio je nadalje vojni glasnogovornik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara