Šefovi zemalja članica EU na summitu u Bruxellesu: Postignut dogovor o bankarskoj uniji eurozone

Šefovi zemalja članica EU na summitu u Bruxellesu: Postignut dogovor o bankarskoj uniji eurozone

Foto: AFP

ŠEFOVI država i vlada zemalja članica Europske unije okupljaju se na summitu u Bruxellesu, šestom u ovoj godini. Tema je još uvijek stabilnost eurozone.

Ambicioznije ideje, poput one o euroobveznicama, zamrle su uglavnom zahvaljujući Njemačkoj koja čvrsto stoji na poziciji da nijedan građanin Njemačke ne smije više plaćati tuđu rastrošnost. Na summitu sudjeluje i hrvatski premijer Zoran Milanović. S europskim je kolegama bio još u ponedjeljak, na dodjeli Nobelove nagrade Europskoj uniji.

"Ove ljude viđam jedno mjesečno. Sve ću ih vidjeti, a i oni mene za dva dana u Bruxellesu. Dakle, ta dostupnost, ta familijarnost je konstanta i to je jako važno i za povjerenje i za osobni odnos, a onda i za odnos država. Naprosto si više vjerujete", rekao je tada Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Danas će, u sjedištu Europskog gospodarskog i socijalnog odbora održati predavanje na temu koristi Zapadnog Balkana od članstva Hrvatske u Europskoj uniji te će se, prije summita, susresti s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom.

Milanović će sudjelovati i na pripremnom sastanku Europskih socijalista. U Bruxellesu je i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji će pak sudjelovati na sastanku Europskih pučana uoči summita.

Postignut dogovor o bankarskoj uniji eurozone

Uoči summita čelnika Europske Unije ministri financija zemalja članica postigli su dogovor o bankarskoj uniji u Eurozoni.

Nova pravila strogog bankarstva istaknuta su kao ključna u jačanju eura, jer su bankarski propusti doveli do finacijskog kraha. Dogovor bi se nakon mjeseci napornih pregovora poslijepodne trebao naći pred čelnicima članica Unije. Ranije je postignut dogovor kako će Europska središnja banka biti glavni nadzorni organ banaka eurozones. Prema dogovoru europske banke sa imovinom većom od 30 milijardi eura bit će stavljene pod nadzor Europske središnje banke. "Dogovorili smo glavne točke za stvaranje nadzora nad europskim bankarstvom, što bi trebalo stupiti na snagu od 2014. godine." rekao je njemački ministar finacija Wolfgang Schaeuble.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara