Šestero Izrealaca privedeno zbog brutalnog ubojstva 16-godišnjaka, Palestina: Izrael ne čini dovoljno

Šestero Izrealaca privedeno zbog brutalnog ubojstva 16-godišnjaka, Palestina: Izrael ne čini dovoljno

Screenshot: RT

IZRAELSKI ratni zrakoplov napao je u nedjelju 10 lokacija u Gazi koja koriste palestinski militanti, odgovarajući tako na raketne napade iz te palestinske enklave, priopćila je u nedjelju izraelska vojska. Mete zračnih udara su bila lanseri raketa i postrojenja za proizvodnju oružja, navodi se u priopćenju.

"Zbog stalnih raketnih napada na izraelska naselja na jugu, izraelski ratni zrakoplov napao je 10 terorističkih lokacija u središnjem i južnom dijelu Pojasa Gaze", stoji u priopćenju.

Za sada nema dojava o žrtvama stradalim u zračnim udarima.

Izrael je također pojačao svoje kopnene snage uzduž granice s Gazom, dajući do znanja da je, ukoliko raketiranje ne prestane, moguća i invazija. Egipat pokušava posredovati u proglašenju primirja između dviju strana.

Najnovije napetosti buknule su sredinom lipnja nakon otmice i ubojstva trojice izraelskih mladića na Zapadnoj obali. Izrael za njihovo ubojstvo odgovornim smatra Hamas. Samo dan nakon njihova pogreba, palestinski 16-godišnjak je otet na ulicama istočnog Jeruzalema, a njegovo je tijelo pronađeno par sati kasnije. Obdukcija je pokazala da je dječak bio živ zapaljen. Za njegovu smrt Palestinci su prst krivnje uperili u ekstremno desne Židove. Zbog pogibije Abi Khdaira u istočnom Jeruzalemu i arapskim selima izbili su veliki palestinski prosvjedi i sukobi s izraelskim snagama reda. U nedjelju su poprišta žestokih prosvjeda mirna.

Izraelske snage pretukle 15-godišnjaka

State department poručio je kako je duboko uznemiren izvješćem da je 15 godišnji palestinski dječak, inače rođak mladića čije je ubojstvo pokrenulo val nasilja, pretučen od strane izraelskih snaga.

Petnaestogodišnjak je američki državljanin, a uz poruku kako istražuju incident, izraelske snage poručuju da je mladić sudjelovao u skupini koja je napala policajce.

Šest osumnjičenih za ubojstvo palestinskog tinejdžera

Izraelska policija uhitila je šest osumnjičenika za ubojstvo 16-godišnjeg palestinskog mladića Mohammada Abu Khdaira otetog i ubijenog početkom tjedna. Detalja o uhićenju šestorice židovskih osumnjičenika nema, ali je policija BBC-u rekla da je mladić ubijen zbog svoje nacionalnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obdukcija na tijelu 16-godišnjaka pokazala je da mladić pretrpio ozljede glave i da je živ spaljen. Do ubojstva mladog Palestinca došlo je nakon pronalaska tijela troje izraelskih studenata koji su oteti prije dva tjedna.

Smrti četvorice tinejdžera pokrenule su nove sukobe i lavinu nasilja na području gdje su međuetnički sukobi uvijek prisutni.

Abas: Izrael ne čini dovoljno

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pismenim je putem glavnoga tajnika UN-a Ban Ki-moon zamolio za provedbu neovisne međunarodne istrage otmice i ubojstva 16-godišnjeg palestinskog mladića Muhamada Abu Khudeira iz istočnog Jeruzalema. Sumnja se da su mladića oteli radikalni židovski doseljenici, a šestero je osumnjičenih židova izraelska policija privela u sklopu istrage.

Abas je pismom zatražio da međunarodna zajednica skupine radikalnih židovskih doseljenika koji izvode osvetničke napade nazove "terorističkim organizacijama". Izrael ne čini dovoljno na progonu židovskih doseljenika koji napadaju Palestince, optužio je Abas u pismu UN-u.

"Prečesto počinitelji terorističkih napada nisu izvedeni pred sud", napisao je predsjednik Palestinske samouprave, a prenijela Wafa, službena palestinska novinska agencija.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara