Sever: Ugroženi su i korisnici kredita u eurima, Vlada treba ukinuti valutnu klauzulu

Sever: Ugroženi su i korisnici kredita u eurima, Vlada treba ukinuti valutnu klauzulu

Foto: Index

ODLUKU Vlade Zorana Milanovića da na godinu dana fiksira tečaj švicarskog franka na 6,39 kuna predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever opisao je narodnom poslovicom "Brigo moja prijeđi na drugoga".

U priopćenju poslanom medijima Sever izražava uvjerenje da će fiksiranje tečaja franka značiti trenutno olakšanje za dužnike, ali tvrdi da se radi o "prigušivanju plamena požara kojem se istovremeno ne gasi i žar pa se lako može ponovo razbuktati".

"Iz vezivanja toga tečaja na fiksni iznos na godinu dana proizlazi kako vlada kupuje vrijeme i svojevrstan mir sa tim kreditnim dužnicima do kraja svojeg mandata, a rješenje problema ostavlja narednoj vladi", tvrdi Sever.

Što ćemo s kreditima u eurima?

"Svi znamo kako rješenje problema tih kreditnih dužnika nije u privremenoj mjeri, nego u iznalaženju trajnog rješenja, a za što svakako ne treba godina dana", kaže Sever.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također upozorava da su se sindikatima zadnjih dana javljali mnogi dužnici čiji su krediti vezani uz euro. I oni strahuju od slične sudbine te upozoravaju da je središnji tečaj eura u odnosu na kunu od siječnja 2009. godine do siječnja 2015. porastao za šest posto.

"Pitanje je što će se dogoditi sa tečajem eura u nadolazećem razdoblju, kao i sa tečajem švicarskog franka. Iz svega proizlazi jedno moguće trajno rješenje – ukidanje devizne klauzule i pretvaranje u kunske kredite svih kredita vezanih uz stranu valutu", tvrdi prvi čovjek NHS-a.

Zahtjev sindikata: Konverzija kredita, ali da trošak ne plaćaju dužnici

Sever apelira na Milanovića da problem kreditnog duga ne mete pod tepih i ne ostavlja narednoj Vladi, bez obzira iz čijih redova ona bila. Od Vlade Sever traži organiziranje sastanaka s predstavnicima HNB-a i komercijalnih banaka, te dogovor o prihvatljivom rješenju pretvaranja kredita vezanih uz stranu valutu u kunske, uz prihvatljivu kamatu i model rješavanja troška tog pretvaranja tako da on ne padne na leđa dužnika.

"To je jedini pravi potez koji se u ovom trenutku može i treba učiniti. Sve ostalo samo je kupovanje vremena i odugovlačenje trajnog rješenja, a time i odgađanje pomoći građanima i gospodarstvu koji cijelo vrijeme sve to plaćaju ili nemaju od kuda platiti pa dospijevaju u blokade i ovrhe. Na kraju, ne zaboravite, naš narod kaže – 'Što možeš učiniti danas, ne ostavljaj za sutra!'", poručuje Sever.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara