Sever o Vladinom PR filmu: Taj film vrijeđa građane, poručuje im da su nesposobni, neozbiljni i nepismeni

Sever o Vladinom PR filmu: Taj film vrijeđa građane, poručuje im da su nesposobni, neozbiljni i nepismeni

Foto: Davor Pongračić / Cropix, NSH

NAKON što je Vlada pobrojala uspjehe u prvih šest mjeseci nije dugo trebalo čekati na reakcije sindikata. Oni su pak pobrojali neuspjehe i poručili: ima mnogo propusta, socijalni se dijalog vodi putem medija, a partnerstvo se srozalo na niske grane.

Porezna reforma, ukidanje povlaštenih mirovina, manje zaduživanje, poticaji za poduzetnike ili zapošljavanje mladih. Kad je riječ o prvih šest mjeseci rada Vlade za prvog potpredsjednika Radimira Čačića dvojbe nema.

"Mislim da se radi jako puno", kaže Čačić. Šest mjeseci prekratko je vrijeme da se ocjene svi dosezi, no pomaka ima, smatra ministar rada i mirovinskog sustava, Mirando Mrsić. "Za očekivati je da ćemo u sljedećih šest mjeseci i godinu dana vidjeti plodove tog rada i očekujem da ćemo negdje sredinom 2013. godine imati bolju situaciju", istaknuo je Mrsić.

A rad za prvih šest mjeseci Vlada je prikazala u jednominutnom filmu koji je objavila na YouTubeu. "Taj film vrijeđa građane, poručuje im da su nesposobni, neozbiljni i nepismeni", komentirao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.


"Jer ih radi pomalo debilima. Nisu građani toliko bedasti da ne bi mogli razumjeti i nažalost, osjetiti sami na sebi što im znači ovo što je Vlada radila u proteklih 6 mjeseci", kaže Sever, koji smatra da onog što je Vlada radila, a nije objavila, ima mnogo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije pobrojala cijeli niz problema koje je izazvala svojim potezima, kao što je povećanje PDV-a, poskupljenje cijene struje i plina, kao što je pad potrošnje, kao što je pad industrijske proizvodnje, to je ta druga strana", kaže Sever.Na niske se grane srozao i socijalni dijalog sa sindikatima, koji se sveo na prepucavanja putem medija, kaže Sever koji Vladu ocjenjuje s -2 i kaže da ocjena ide prema nižem.

"Velik dio zakona prolazi mimo GSV-a i izravno ulazi u proceduru. Nešto malo što uspijemo i uhvatiti, hvatamo tako da skidamo ili s internetske stranice Vlade i Sabora ili skidamo s Facebook stranica nekih od ministara. To je apsolutno daleko od bilo kakvog dijaloga, a od partnerstva da ne govorim", zaključuje Sever.

A upravo su na Facebooku svoju ocjenu Vladi dali i sami građani. Na Vladino pitanje kakva bi Hrvatska trebala biti nakon 21 godine, odgovaraju: bez kriminala, korupcije, kvazipoduzetništva, kulturna, demokratska, zemlja u kojoj pravosuđe daje sigurnost, odnosno, zaključili su, sušta suprotnost od ovoga danas.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara