Siguran put do škole: Kod Drniša razminirano više od 33 tisuće kvadratnih metara

Foto: Nikša Stipaničev/Cropix

NAKON što je Pliva Hrvatska u svibnju prošle godine donirala 300 tisuća kuna za razminiranje Promine, a ITF udvostručio taj iznos, danas je u Oklaju upriličena svečana primopredaja potvrde o razminiranosti za projekt naselja Mratovo.

Razminirana je površina od 33.384 metra četvorna posebno važna jer je riječ o području kojim djeca iz Promine svakodnevno prolaze putem u školu.

"Zadovoljna sam jer je ovako sasvim sigurno olakšano djetinjstvo đacima koji su uz minska polja išla u školu. Počela sam daljnje pregovore s Plivom pa se nadam da ćemo vrlo skoro imati novi projekt, ali dopustite da sada ne kažem ništa više. Bolje da napravim, nego da se pohvalim", rekla je upraviteljica Zaklade za humanitarno razminiranje Hrvatska bez mina Đurđa Adlešič.

Mine su u Šibensko-kninskoj županiji još uvijek veliki problem, posebno na području Grada Drniša.

"Imamo 48,9 kilometara kvadratnih još uvijek pod minama. Do sad smo razminirali oko jednu trećinu, odnosno 25,9 kilometara kvadratnih i za to je potrošeno oko 270 milijuna kuna što nam daje brojku da nam je potrebno još oko pola milijarde kuna za razminiranje cijele županije. Nadamo se da ćemo sa svim aktivnostima koje provode HCR i Vlada, ali i donatori, do 2019. imati Hrvatsku bez mina u cijelosti", rekao je župan šibensko-kninski Goran Pauk.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara