Sijera Leone mobilizirao vojsku za brobu protiv ebole, stranci izvlače svoje građane

Ilustracija: Hina

SIJERA LEONE je mobilizirao vojsku u borbi s ebolom koja je odnijela gotovo 900 života u toj zemlji, u Gvineji i u Liberiji, dok je opasnost od širenja bolesti u svijetu navela British Airways da obustavi letove u Monroviju i u Freetown.

Predsjednik Sijera Leonea Bai Koroma naredio je da se više stotina vojnika pošalje u centre za suzbijanje ebole organizirane uglavnom na istoku zemlje radi prihvata bolesnika, kako bi pomogli u poštovanju mjera karantene i odvratili obitelji da ih odande odvode bez liječničkog dopuštenja. Po zadnjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) od 1603 slučaja ebole (potvrđena, sumnjiva ili moguća) zabilježeno je 887 smrtnih ishoda: 358 u Gvineji, 255 u Liberiji, 273 u Sijera Leoneu i jedan u Nigeriji. Riječ je o najtežoj epidemiji ebole otkako je prije 38 godina otkriven njezin virus.

Stranci izvlače svoje građane

Dvoje Amerikanaca - liječnik i misionarka - koji su se virusom ebole zarazili u Liberiji - trenutačno se liječe u posebno opremljenim bolnicama u Atlanti, u Sjedinjenim Državama. Njih se liječi eksperimentalnom terapijom antitijelima koja dosad nije ispitana na ljudima, a ima "čudesan" učinak jer brzo uklanja simptome, rekli su tamošnji liječnici a prenio je američki CNN.

I španjolsko ministarstvo obrane najavilo je slanje vojnog zrakoplova u Liberiju kojim će u zemlju vratiti 75-godišnjeg španjolskog misionara zaraženog virusom. Usto je u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, zbog simptoma sličnih eboli u utorak hospitaliziran i smješten u karantenu njezin državljanin koji se vratio iz Sijera Leonea.

Britanska kompanija British Airways objavila je u utorak da barem do 31. kolovoza obustavlja letove u Liberiju i u Sijera Leone, nakon slične odluke Ujedinjenih Arapskih Emirata koja vrijedi od subote. U Monroviji, u Liberiji, smješteni su u bolničku karantenu troje misionara - Španjolac i dvije žene iz Konga i Ekvatorske Gvineje, izvijestio je red Svetog Ivana od Boga koji upravlja tom bolnicom. Još su tri osobe primljene u tu ustanovu, po istom izvoru.

Pomoć Svjetske banke

Hemoragijska groznica je pokosila i cijele obitelji, poput one bivšeg ministra Sijera Leonea Lansane Nyallaha koji je izgubio devet članova obitelji. Virus ebole širi se izravnim doticajem s krvlju, tjelesnim tekućinama i tkivom zaraženog čovjeka ili životinje. Groznica koju uzrokuje manifestira se krvarenjem, povraćanjem i proljevima. Stopa smrtnosti od te bolesti je od 25 do 90 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svjetska banka je u ponedjeljak priopćila da će odmah izdvojiti 200 milijuna dolara (149 milijuna eura) za pomoć Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu za kupnju lijekova, za plaće medicinskom osoblju i ublažavanje financijskih posljedica epidemije na stanovništvo.

WHO za eksperimentalni lijek protiv ebole

Tri vodeća svjetska stručnjaka za ebolu pozvala su u utorak da se oboljelima od ebole u Africi daju eksperimentalni lijekovi dok traje epidemija te smrtonosne bolesti u trima afričkim državama. napominjući da je američkim humanitarcima koji su se zarazili u Liberiji dan neodobreni lijek prije nego što su evakuirani u SAD, stručnjaci među kojima je i Peter Piot koji je otkrio ebolu 1976. rekao je da bi i zaraženi Afrikanci trebali dobiti istu šansu.

Piot, David Heymann i Jeremy Ferrar, svi utjecajni profesori infektologije i direktori u Londonskoj školi higijene i tropske medicine, Centra Chatham House za globalnu sigurnost zdravlja i zaklade Wellcome Trust kažu da se provode klinička istraživanja nekoliko antiviralnih lijekova, monoklonalnih antitijela i cjepiva za moguće liječenje ebole.

"Afričkim vladama trebalo bi omogućiti da donesu informirani izbor hoće li ili neće koristiti te proizvode, primjerice radi zaštite zdravstvenih radnika koji su izloženi posebno visokom riziku zaraze", napisali su stručnjaci u zajedničkom priopćenju.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), "jedino tijelo s potrebnim međunarodnim autoritetom" za odobrenje takvoga liječenja, "mora u tome preuzeti veću ulogu", istaknuli su. Gotovo 900 ljudi u Gvineji, Siera Leoneu i Liberiji umrlo je, a više od 1600 zaraženo od pojave virusa ebole u Gvineji u veljači.

Smrtnost bi trebala rasti

Dosadašnja smrtnost od ebole u najgoroj epidemiji ove bolesti do sada nije tako ekstremna kao ranije, ali stručnjaci očekuju da će na kraju pokazati da nije manje opasna.

Najnovije brojke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuju 1603 slučaja ebole u zapadnoafričkoj epidemiji i 887 umrlih što znači da je postotak smrtnosti nešto preko 55 posto. To je znatno ispod 78,5 posto prosječne smrtnosti u 14 posljednjih epidemija istoga virusa nazvanog Zairski soj prema bivšem imenu Demokratske Republike Kongo gdje je prvi put otkriven 1976. U nekim epidemijama stopa smrtnosti je bila do 90 posto, prema podatcima WHO-a.

Stručnjaci kažu kako bi postotak smrtnosti mogao rasti tijekom bolesti. "Ovo je dijelom statističko pitanje prikupljanja smrtnosti, a isto tako dijelom je riječ o sazrijevanju epidemije", rekao je Derek Gatherer, virolog na Britanskom sveučilištu u Lancasteru koji prati epidemiju od njezina izbijanja u veljači.

"Što se budemo više bližili završetku epidemije to ćemo više očekivati da stopa smrtnosti odgovara prosjeku zairske ebole od 80 posto", rekao je on Reutersu. Eboli treba i mjesec dana da ubije svoje žrtve, rekao je Ben Neumann, stručnjak za viruse na britanskom Sveučilištu Reading. Smrtnost je u Gvineji, gdje je zaraza prvo otkrivena, dostigla 74 posto. Ukupna smrtnost epidemije je snižena nižim stopama smrtnosti u zemljama koje su kasnije pogođene: 54 posto u Liberiji i oko 42 posto u Sijera Leoneu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara