Sinčić: Spremni smo brodicama napraviti "Jadranski zid" i blokirati svaki pokušaj bušenja

Sinčić: Spremni smo brodicama napraviti "Jadranski zid" i blokirati svaki pokušaj bušenja

Foto: Hina

REFERENDUMOM, pa ako treba i "Jadranskim zidom sa stotinama brodica", Živi zid blokirat će svaki pokušaj bušenja nafte u Jadranu, jer taj projekt smatra očajničkim potezom Milanovićeve Vlade na odlasku, najavili su u subotu iz Živog zida te pozvali Vladu da odustane od tog projekta.

Živi zid radi veliku kampanju protiv projekta eksploatacije nafte i plina u Jadranu, a osim toga stranka će svoju političku snagu provjeriti već 8. ožujka na prijevremenim izborima u šest od ukupno devet gradova, gdje su raspisani prijevremeni izbori za gradska vijeća i gradonačelnike, rekao je predsjednik Živog zida, Ivan Sinčić, u karlovačkoj Gradskoj knjižnici, na susretu sa članstvom.

Govoreći o eksploataciji nafte u Jadranu Sinčić je rekao da će, ako Vlada nastavi forsirati taj projekt bez da pita narod, oni organizirati zajednički referendum s drugim organizacijama koje se tom planu protive.

Brodicama blokirati pokušaj bušenja

A ako ni to ne bude dovoljno, ako Vlada izmanipulira referendum ili preko izmjene zakona ili preko Ustavnog suda, mi smo spremni napraviti 'Jadranski zid', odnosno okupiti stotine brodica i blokirati svaki pokušaj bušenja u Jadranu, rekao je Sinčić.

Na novinarsko pitanje znači li to da imaju ozbiljnu namjeru zaustaviti istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu, Sinčić je naglasio kako Živi zid osporava legitimitet Vlade, Hrvatskog sabora i saborskih Odbora da umjesto građana sami odluče žele li totalno promijeniti način života ljudi, odnosno priječi s ribarstva i turizma na novu gospodarsku orijentaciju.

Pozivam Vladu RH da odustane od tog projekta, jer je on sulud i protupravan, sa šlampavo napravljenom studijom, bez da je uopće predviđeno kako će se nafta voziti na kopno, primjerice, a takav stav dijelim i sa znanstvenicima iz Oceanografskog instituta. Neki od njih procjenjuju da nisu nikada vidjeli lošije napravljene studije, a ljudi iz Agencije za zaštitu okoliša kažu da njih nitko nije konzultirao s tim u vezi, istaknuo je Sinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Živi zid zato predlaže referendum da se građani o tome izjasne.

Ako narod stvarno želi da se buši u Jadranu, neka se buši, ne možemo mi nametati svoju volju, ali želimo javnu raspravu, koje gotovo da nije bilo, dodao je.

Sinčić podsjeća kako je i Branko Bačić, predsjednik saborskog Odbora za zaštitu okoliša, kazao da do sada uopće nije dana suglasnost za eksploataciju, nego samo za istraživanje ugljikovodika, a da bi već 2. travnja trebali biti potpisani ugovori sa raznim tvrtkama, za što ni Agencija za ugljikovodike nije mogla dati argumentirane odgovore.

Sinčić: Imamo sjajne ekipe na Rabu, Pagu, Hvaru, Novom Marofu i Zlataru

Živi zid, kao politička stranka, drugi će važan test, nakon predsjedničkih izbora, imati na prijevremenim izborima za gradska vijeća, u šest od ukupno devet gradova u kojima će se 8. ožujka u nekim gradovima i općinama održati prijevremeni izbori.

Sinčić je rekao da Živi zid ima sjajne ekipe na Rabu, Pagu, Hvaru, Novom Marofu i Zlataru, kao i u Dubrovniku, gdje osim liste za Gradsko vijeće imaju i kandidata za gradonačelnika. I sve su to samostalne liste Živog zida, dodao je.

Vladimira Palfi i Ivan Pernar rekli su da se u stranku učlanilo ove godine više od šest tisuća ljudi, da je osnovano jedanaest podružnica, ali da Živi zid ima članova i u mnogim drugom sredinama, gdje koordinatori tek osnivaju stranačku mrežu, kao što je to u Karlovcu.

Sutra će se susret sa članstvom Živog zida organizirati u Velikoj Gorici, najavljeno je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara