Sindikat medicinskih sestara i tehničara istupio iz štrajka, liječnici ne odustaju!

Foto: Index

ŠTRAJK liječnika i medicinskih sestara u bolnicama ušao je u deveti dan. U utorak je održan višesatni sastanak Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara, no dogovor nije postignut. Jučer sastanak nije bio održan, no predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić kazao je za Hinu kako bi se štrajk mogao proširiti i na primarnu razinu, a o čemu će danas raspravljati glavni štrajkaški odbor liječničkog sindikata.

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara prekinuo je štrajk večeras u 19 sati, nakon petosatnog sastanka s ministrom Rajkom Ostojićem. Predsjednica Sindikata Anica Prašnjak izjavila je nakon sastanka da su napokon riješeni problemi te da će se medicinske sestre i medicinski tehničari sutra pridružiti pregovorima o novom Kolektivnom ugovoru zajedno sa Samostalnim sindikatom zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.

Hrvatski liječnički sindikat, pak, nastavlja sa štrajkom, a predsjednik Sindikata Ivica Babić izjavio je da bi liječnici mogli "radikalizirati štrajk", o čemu će javnost izvijestiti sutra u 10 sati na konferenciji za novinare.

Uvest će se režim rada nedjeljom

Uoči početka sastanka s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem, sindikalni čelnik Ivica Babić najavio je mogućnost radikalizacije štrajka, ako danas ne dođe do pomaka u razgovorima.

"Do sada smo imali razumijevanja i iskazivali empatiju prema pacijentima, ne želeći nanijeti štetu ustanovama u kojima radimo i pacijentima, a ne dođe li danas do pomaka u razgovorima, uvest ćemo režim rada nedjeljom, moguće je da će u štrajk ući i primarna zdravstvena zaštita", rekao je Babić.

Zna se tko je odgovoran za organizaciju sustava, vidjet ćemo tko će biti kriv kad bude pucalo, dodao je Babić.

Hoće li vrijeme provedeno u štrajku biti plaćeno, bit će dogovoreno izlaznom strategijom, a neplaćanje smanjuje mogućnost naših ustupaka", poručio je Babić, dodavši da će sa sastanka, na kojem sudjeluje i Anica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara, što se njega tiče izaći za sat i pol.

Traže vraćanje dodatka za prekovremene sate, dežurstva i pripravnost


Podsjećamo, liječnici i sestre traže nove kolektivne ugovore kojima bi im se vratili dodaci na plaću za prekovremene sate, dežurstva i pripravnost, kakve su imali na temelju prethodnog, u lipnju poništenog kolektivnog ugovora.

Iz Hrvatskog liječničkog sindikata traže da se svaki redovan rad liječnika duži od 40 sati tjedno, u koji ulaze i dežurstva, plati 50 posto više kao prekovremeni rad. Tvrde da po privremenom kolektivnom ugovoru to nije slučaj, zbog čega su ovoga ljeta pozvali liječnike da povuku suglasnost za rad duži od 48 sati tjedno. Slični su zahtjevi i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara