Sindikat umirovljenika prosvjedovao protiv novog Zakona o mirovinskom osiguranju

Sindikat umirovljenika prosvjedovao protiv novog Zakona o mirovinskom osiguranju

Foto: Hina

U SABORU se raspravlja o novom Zakonu o mirovinskom osiguranju kojim se predviđa povećanje dobne granice za umirovljenje od 2031. Protiv zakona je prosvjedovao Sindikat umirovljenika Hrvatske.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić predlaže da se dobna granica od 2031. poveća za tri mjeseca godišnje, što bi značilo da se 2038. u mirovinu ide sa 67 godina.

"Mirovinski sustav treba osigurati solidarnost i pravednost između i unutar generacija, a mirovine trebaju biti adekvatne, koje omogućavaju život u razumnoj mjeri, zadržavanje životnog standarda i nakon umirovljenja. Kad govorimo o održivosti, osigurati zdrave javne financije, poticati dulji radni vijek i aktivno starenje", naglasio je Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tko napuni 40 godina staža taj će u mirovinu moći ići već sa 60 godina, bez penalizacije. Laburist Branko Vukšić doveo je u pitanje Mrsićevu socijaldemokratsku opredijeljenost.

"Hoćemo li i dalje gurati princip rad do 67. godine na određeno vrijeme i doći će ubrzo zakon o malim poslovima i na vaučere, odnosno na bonove. Je li to ta moderna država. Morate znati da nikad više profita nije ostvareno kao u vrijeme krize. Ova kriza je kriza samo za radnike, ni za koga drugoga. Za krupni kapital nije", kazao je Vukšić.

Protiv zakona su ispred Sabora prosvjedovali i predstavnici Sindikata umirovljenika, a ponajviše zbog kako kažu, neopravdanog povećanja dobi za odlazak u mirovinu.

"Nadamo se da će ovaj zakon biti popravljen, a u mjeri kojoj neće biti popravljen, a u mjeri kojoj neće biti popravljen, popravljat ćemo ga pred Ustavnim sudom, zahtjevima za ocjenom ustavnosti tamo gdje je riječ o diskriminaciji, pa i u Strasbourgu, ako bude potrebno. Hrvatska zaslužuje jednu cjelovitu mirovinsku reformu, a ne ovakvo 'krparenje'", rekla je predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara